U Kraljevu boravi delegacija nekadašnjih mariborskih čelnika 1Foto: Zoran Nikolić

U Kraljevu boravi jedna, po malo neobična i nezvanična delegacija.

Šestorica nekadašnjih mariborskih čelnika, uglavnom nekadašnjeg SSRN, a danas penzionera ostvarenih u svojim profesijama, rešili su da ponovo obiđu Kraljevo.

Trasom emocija jedne epohe, svi su svojevremeno učestvovali u organizaciji i sprovođenju manifestacije „Voz bratstva i jedinstva“. U Kraljevo su stigli advokat Ivan Gorjup, ekonomista i bankar Črt Mesarič, privrednik Edvard Kegl, novinar i urednik Slavko Vizovišek, novinar Stane Kocutar i najmlađi među njima Andrej Verlič koji je, kao funkcioner grada Maribora nastavio u zadnje dve decenije kontakte sa Kraljevom, za šta ga je grad nagradilo titulom „Zaslužnog građanina“ za 2018. godinu.

Primljeni su kod gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića i njegovog pomoćnika za kulturu Sretena Jovanovića, koji im je organizovao sadržajan program boravka. Gosti iz Maribora su se posebno obradovali susretu sa vitalnim Vasilijem Tucakovićem (93) koji je kao rukovodilac nekadašnje Kulturno prosvetne zajednice Kraljeva bio uključen o organizaciju svih 18 manifestacija „Voz bratstva i jedinstva“.

Na prijemu bilo je puno emocija ali i pohvala za aktuelnu saradnju dva grada koja se odvija u mnogim oblastima i kroz obnavljanje kontakata među najmlađim žiteljima dva grada. To su učenici osnovnih i srednjih škola i njih pet je, za sada obnovilo kontakte i međusobnu razmenu učenika, a ta praksa se nastavlja i dalje.

No, veze dva grada sežu u dalju prošlost, a njihovu obnovu počeli su novinari. Prilikom susreta kolega iz mariborske Večeri i tada svetozarevačkog „Novog Puta“ rodila se ideja da nekadašnjom tasom izbegličkog voza iz 1941 godine, put Srbije krenu preživeli Slovenci – izgnanici iz 1941. godine, njihovi potomci i predstavnici ondašnjih društveno-političkih organizacija. Taj voz krenuo je 14. septembra 1961. godine iz LJubljane u razne delove Srbije, između ostalog i u Kraljevo. Kasnije, 1966. godine ustanovljena je praksa dolaska voza iz Slovenije u Kraljevo 14. oktobra na Dan sećanja na stradale iz oktobra 1941. Kraljevo i Maribor, su oktobra 1970. godine potpisala i Povelju o bratimljenu. Poslednji „Voz bratstva i jedinstva“ stigao je u Kraljevo 13. oktobra 1989. godine u vreme već dobro poljuljanih međurepubličkih odnosa na relaciji Srbija – Slovenija.

Veze i od pre Drugog svetskog rata

Kraljevo ima družu tradiciju u prihvatanju Slovenaca, posebno Mariborčanam koji su u grad na Ibru masovnije počeli da stižu po otvaranju Državne železničke i lokomotivske radionice, početkom dvadesetih godina prošlog veka. Dolazili su tada po nalogu ondašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kao neophodni stručni kadar. Sredinom tridesetih godina bilo ih je i u Fabrici aviona u Kraljevu. Nažalost, 52 streljanih Slovenaca, u periodu od 14. do 20. oktobra 1941. godine, podelilo je tragičnu sudbinu sa svojim kolegama i domaćinima iz Kraljeva, a u tom broju većina je onih koji su u Kraljevo došli ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari