U Kraljevu sve spremno za prezentaciju „Bikefona“ 1

Početkom drugog polugodišta, ove školske godine Podružnica Zavičajnog društva „Kraljevo“ iz Beograda je, u cilju uspostavljanja kontakata sa najmlađom populaciom kraljevčana od kojih će neki krenuti put Beograda na dalje školovanje i stručno usavršavanje predložila da finasijski podrži učenički projekat iz oblasti ekologije. 

Po sugestijama iz gradske uprave, a i na inicijativu predsednika podružnice, dipl. inž. mašinstva Milana Novakovića izbor je, zbog već pokazanih rezultata i aktivnosti u raznim oblastima ekologije, pao na Mašinsku tehničku školu „14 oktobar“. Škola je predložila projekat „Zelena energija i zdrav život“ koji u sebi sažima nekoliko ciljeva i aktivnosti kojima se jača svest o potrebi štednje energije i većem korišćenju dostupnih obnovljivih izvora energije kroz praktične aktivnost učenika, kojima se učenička  populacija upoznaje  mogućnostima proizvodnje energije na njima dostupan način i ujedno promovišu modeli zdravih načina rekreacije učenika u toku pauza u školama.

Projekat  je predviđao da učenici MTŠ na praktičnoj nastavi preprave jedan sobni trenažer u „Ekobajk“ i omoguće da se njegovim korišćenjem proizvodi električna energija u količinama koje omogućavaju dopunu baterija mobilnih uređaja koje koriste učenici i nastavnici. Kroz iskustva stečena u pravljenju i probnoj eksploataciji „Ekobajka“ učenici su imali mogućnosti proširenja svojih znanja o brendiranju, pozicioniranju, serijskoj proizvodnji i plasmanu „Ekobajka“ u škole i druge obrazovne ustanove  na teritoriji grada Kraljeva a potom i šire u cilju trajne održivosti projekta i jačanja ekonomske pozicije MTŠ.

Kako saznajemo, za kraj maja predviđena je i zvanična prezentacija „Ekobajka“ koga su učenici- njegovi autori,predvođeni psvojim profesorom dip. maš. inž Nenadom Rumenićem, nazvali „Bikefone“ a koji će služiti za učenje, rekreaciju i proizvodnju električne energije. Dodajmo na kraju da je, pored beogradske podružnice Zavičajnog društva „Kraljevo“, projekat u startu podržao i grad Kraljevo preko svog Odseka za zaštitu životne sredine a da je vrednost čitavog projekta oko 190.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari