U Kruševcu otkriven Spomenik despotu Stefanu Lazareviću 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Povodom Vidovdana, koji se u Kruševcu obeležava kao Dan grada, na Trgu Kosturnica, koji postaje drugi centar grada, otkriven je Spomenik despotu Steafanu Lazareviću.

Spomenik, visok četiri metra, koliko je visok i postament, prikazuje Stefana Lazarevića na konju, sa podignutom rukom u kojoj drži krst, a okrenut je ka Kosovu i Metohiji. Spomenik su otkrili gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i bivši gradonačelnik Bratislav Gašić, a kruševačko sveštenstvo predvođeno vladikom Davidom, osveštalo je spomenik.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da se na ovaj način despot Stefan Lazarević vraća u rodni grad, podsetivši da je on bio „sjajan vojskovođa, izvanredan diplomata, graditelj i ktiror, ali i veliki poklonik umetnosti, simbol srpske duhovnosti, istovremeno lik pesnika i državnika koji je Srbiju stvarao i uobličavao teritorijalno i duhovno“.

Dr Boris Stajkovac, koji je predvodio tim autora kazao je da su svi bili veoma inspirisani tokom izrade Spomenika „čoveku koji je na današnji dan izgubio oca, vojsku, kao dečak ostao okružen neprijateljima, a izrastao u velikog vladara, koji treba da nas inspiriše zauvek“.

Novo zaduženje Stajkovac je dobio ispred tek otkrivenog Spomenika. Bivši gradonačelnik Kruševca mu je, nakon obraćanja okupljenima, uručio maketu Spomenika knezu Lazaru, najavivši da će on biti otkriven za naredni Vidovdan, u kruševačkom naselju Aerodrom, te da će to tada postati treći kruševački centar.

Izrada Spomenika i postamenta koštala je 25 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta i od donatora. Inicijativu za postavljanje je pokrenuo kruševački Narodni muzej, a Skuština Grada je donela odluku o njegovom podizanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari