U Krušiku otpuštaju čak i samohrane majke i trudnice 1Foto: FoNet/MOD (Ilustracija)

Prema informaciji predstavnika zaposlenih, juče je bio poslednji dan za razduživanja grupe od 150 radnika kojima, odlukom fabričkog Nadzornog odbora i menadžmenta, krajem ovog meseca nisu produženi ugovori o radu u Krušiku. Prethodno je, 31. jula, na istovetan način, bez posla ostalo 30-ak zaposlenih na određeno vreme u valjevskoj vojnoj fabrici.

U sindikatima Krušika juče, međutim, nisu imali nikakve informacije o tome koliko je radnika sa spiska od 150 prekobrojnih (ili pet odsto od ukupnog broja zaposlenih) zaista napustilo tu fabriku.

Ističu da su pojedini radnici sa tog spiska, među kojima i Nataša Petrić, čiji je muž Branko Kolarević iz Krušika otpušten pre mesec dana, fabriku napustili tokom i krajem prošle sedmice, Drugi su, pak, dokumenta o raskidu ugovora o radu potpisivali juče.

Ali koliko ih je tačno prethodnih dana otišlo iz fabrike ne zna se, niti je menadžment o tome obavestio fabričke sindikate, a kamoli javnost.

Prema nekim informacijama, do juče su sa spiska prekobrojnih otpuštena 52, a ostalih stotinak radnika će, navodno, fabriku da napusti do kraja godine. Drugi, pak, tvrde da je svih 150 do juče moralo da napusti fabriku.

Naši sagovornici u Krušiku otuda tvrde da je i sa otpuštanjem prekobrojnih u toj fabrici, o kojoj je proteklih meseci uglavnom pisano zbog sumnjivih poslovnih aranžmana sa privatnim trgovcima oružjem bliskim državnom vrhu, napravljen pravi galimatijas.

Tim pre što ima pouzdanih informacija da su pojedini koji su bili na spiskovima radnika kojima ugovori nisu trebalo da budu produženi, preko noći, nakon intervencija „sa strane“, skidani sa tih spiskova.

I otpušteni supružnici Branko Kolarević i Nataša Petrić juče za naš list kažu da znaju „najmanje četvoro – petoro“ svojih već bivših kolega koji su skinuti sa spiskova zaposlenih kojima ugovori o radu nisu trebalo da budu produženi, te su vraćeni na posao.

Istovremeno, prilikom pravljenja spiskova prekobrojnih u Krušikovim proizvodnim pogonima nisu poštovani nikakvi socijalni kriterijumi, odnosno nije sagledavana socijalno-materijalna situacija onih koji su krajem jula i ovih dana ostali bez posla u Krušiku.

Sporni su, tvrde naši izvori u valjevskoj fabrici, i ostali kriterijumi na osnovu kojih su ljude stavljali na spiskove prekobrojnih, ali su oni koji se odnosi na socijalni status najbitniji jer se odnose na „golu egzistenciju ljudi“.

Suočeni sa takvom situacijom sindikati Krušika planiraju., rečeno nam je juče, da sa generalnim direktorom kompanije Vladanom Lukićem razgovaraju o načinima i kriterijumima prema kojima se prave spiskovi prekobrojnih proizvodnih radnika te fabrike.

– Mislimo da je nedopustivo da se ugovori o radu ne produžavaju samohranim majkama, ili da bez posla ostaju oba supružnika, kao što je to slučaj sa bračnim parom Kolarević-Petrić. Neljudski je da ljude ostavljamo na ulici bez ikakvih prihoda. O tome mora da se vodi računa, i planiramo da poslovodstvu skrenemo pažnju na to da mora da se vodi računa i o socijalno-materijalnom položaju radnika koji se stavljaju na spiskove onih kojima ugovori neće da budu produženi, kažu predstavnici zaposlenih.

AF: Spiskovi prekobrojnih u Krušiku poslati Gorenju

Predstavnici zaposlenih ističu da je nedopustivo i to da se spiskovi sa imenima viška radnika dostavljaju drugim kompanijama – Gorenju, na primer, pre no što su sami ti radnici obavešteni da će da ostanu bez posla u Krušiku.

„Imali smo prošle nedelje primere da su nas pojedini radnici obaveštavali da su pozvani na razgovor o zaposlenju u Gorenju, koje ima pogone u Valjevu, a da te radnike prethodno niko nije obavestio da im u Krušiku neće biti produžen ugovor o radu. Druge radnike sa spiska prekobrojnih, na Gorenje je upućivala kadrovska služba Krušika, tako da pretpostavljamo da je premijerka Ana Brnabić, koja je prošle sedmice boravila u Valjevu, napravila dogovor sa Gorenjem da ta kompanija, uz eventualnu državnu finansijsku podršku, preuzme deo radnika Krušika“, kažu naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari