U ličnim kartama Užičana ubuduće Pikaso, Dali, Dostojevski, Šekspir 1Foto: Privatna arhiva

Poslednjih sedam dana, Užičani se zabavljaju, ali i kritikuju čak 200 novih naziva ulica, odnosno njihovih krakova, ali i brinu šta promene adresa znače za njihov novčanik.

„Komšija u mojoj zgradi je u Ulici Petra Ćelovića, a moj stan sada je u Dečanskoj, kako?”, „Bez navigacije me poštar neće naći”, „Najžalije mi je taksista”, „Čekaj, sad ulice u Užicu i Sevojnu imaju ista imena?”, „Svaka čast Pikasu i Daliju, ali zar nismo imali neke znamenite Užičane da se ulice po njima zovu?”, „Mogli su bar poštovati pravopis i gramatiku”, samo su neki od komentara Užičana u poslednjih sedam dana, od kada je počelo postavljanje tabli sa novim imenima ulica u ovom gradu.

Ipak, građane najviše brine kakve će biti finansijske posledice po njihove novčanike, jer novih naziva ulica je tačno 200, a kućnih brojeva preko 2.600. To za sobom povlači menjanje ličnih dokumenata.

„Čak iako kažu da se lična karta menja tek kada istekne, šta da radimo mi sa dokumentima izdatim na 50 godina? Ili da od jadne penzije platim nova dokumenta ili da me godinama maltretiraju svuda gde zatreba lična karta”, žali se jedan užički penzioner.

U ličnim kartama Užičana ubuduće Pikaso, Dali, Dostojevski, Šekspir 2
Foto: Privatna arhiva

Na ova pitanja građana do zaključenja teksta nismo dobili odgovore koje smo zatražili od Policijske uprave u Užicu, ali korisno je znati da je Vlada Srbije 2019. godine, donela Zaključak kojim se saglasila da se lične karte u ovom slučaju izdaju o trošku države.

Ovaj praktični problem nije jedini koji se tiče novih naziva ulica, potvrđuje za Danas Darko Šimšić, iz preduzeća „Užice razvoj”, koji je zadužen za nadzor radova.

„Recimo, Studenačka ulica je dobila naziv Milana Janjuševića, ali je na inicijativu građana ipak ostao stari naziv. Isto se desilo i u jednom kraku Vidovdanske ulice, u kome su se građani pobunili i pokrenuli inicijativu i zato je preimenovana u Prvovenčanog“, kaže Šimšić.

U ličnim kartama Užičana ubuduće Pikaso, Dali, Dostojevski, Šekspir 3
Foto: Privatna arhiva

On objašnjava da, iako svi govore o promenama imena ulica, zapravo se to desilo samo sa kracima, dok nijednoj ulici iz koje se kraci granaju naziv nije promenjen, ali potvrđuje da zaista ima nelogičnosti na koje se građani žale.

„Dešavalo se da se u katastru jedan ulaz vodi na dva broja. Ipak, ljudi koji rade postavljanje novih tabli, samo postupaju u skladu sa aplikacijom preuzetom iz katastra“, objašnjava naš sagovornik.

Teoretski je sve jasno, ali radnicima na terenu nije baš lagodno.

U ličnim kartama Užičana ubuduće Pikaso, Dali, Dostojevski, Šekspir 4
Foto: Privatna arhiva

„Susreću se sa nerazumevanjem građana, neki neće da otvore dvorište, odnosno ne prihvataju novu tablu. Ima i onih koji su frustrirani na neki drugi način, pa ljutnju prema gradu ispoljavaju preko radnika na terenu“, kaže i koristi priliku da podseti Užičane da, inače, svaki građanin ima obavezu da ode u katastar, kupi broj i postavi na kuću.

Napominje da su ove izmene za građane sada besplatne i da odluke o nazivima „nisu Sveto pismo“.

Kome se ne dopada naziv, može da pokrene inicijativu građana. Ona dalje ide pred Komisiju, zatim je razmatraju gradski većnici i prosleđuju Skupštini. Ako se predlog usvoji, ispravke će biti dostavljene katastru koji će uraditi korekciju“, kaže Šimšić.

U ličnim kartama Užičana ubuduće Pikaso, Dali, Dostojevski, Šekspir 5
Tabla sa greškom/Foto: Privatna arhiva

Na komentar da su neke korekcije očigledno već potrebne zbog grešaka na tablama, ističe da će reagovati u skladu sa prijavama. Najviše pažnje ovih dana privukle su table sa natpisom „Ulica Salvadora Dalia“, umesto Dalija i „Obrena Petrović“, umesto Obrena Petrovića.

Osim ovih, čije table će se opet štampati, Užičani će ubuduće, između ostalog, imati i ulice Pabla Pikasa, Dostojevskog, Lava Tolstoja, Šekspirovu, Šabačku, Betovenovu ulicu, Gospodara Vučića, ali i Vlajka Brkovića i Stiva Tešića.

Među ostalim imenima su i Toše Proeski, Stevo Žigon, Olja Ivanjicki, Paja Jovanović.

U aplikaciju Geo Srbija izmene su već unete, pa za početak mogu olakšati Užičanima snalaženje u sopstvenom gradu, a sve table biće postavljene najkasnije do kraja aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari