U Negotinu 24, Kladovu osam i Majdanpeku 18 novoinficiranih korona virusom 1Foto: J. B. K.

Negotin, Kladovo, Majdanpek – Od početka septembra, juče je u kovid ambulanti u Negotinu zabeležen najveći broj pregleda u jednom danu – 48 prvih i 26 kontrolnih.

Obrađeno je 106 testova i prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 24 osobe, među kojima je i osmogodišnje dete.

Procenat pozitivnih gotovo identičan prethodnom danu, 22,4 odsto.

-Na kovid odeljenjima negotinskog Zdravstvenog centra hospitalizovana su 32 pacijenta sa bronhopneumonijom i njih 28 je na kiseoniku. U proteklom danu hospitalizovana su četiri pacijenta, jedan je pušten na kućno lečenje dok je jedan pacijent preminuo. Dva pacijenta su, zbog teže kliničke slike, upućeni na dalje lečenje u kovid bolnicu u Кruševcu i Specijalnu bolnicu na Ozrenu. Zbog povećanog broja obolelih kojima je potrebna hospitalizacija u kovid sistemu je i Interno odeljenje ZC Negotin – saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

U kladovskoj opštini broj aktivno zaraženih je u padu, juče je registrovano osam novoinficiranih, a 22 osobe su se oporavile od virusne infekcije.

Prema izveštaju Zdravstvenog centra Kladovo, aktivno pozitivno je 110 bolesnika. Od početka epidemije u ovoj je opštini virusom korona zaraženo 2.305 osoba, izlečeno je 2.111, a od posledica infekcije preminula su 84 pacijenta.

Na vakcinalnim punktovima u opštini Kladovo je od početka masovne imunizacije dato oko 19,5 hiljada doza vakcina, prvom dozom je imunizovano nešto više od devet hiljada osoba, a revakcinisano oko 8.700. Treću, buster dozu vakcine primilo je više od 1700 Kladovljana.

Od početka septembra u majdanpečkoj opštini je više stanovnika primilo treću dozu vakcine, nego prvu i drugu zajedno, saznajemo od koordinatorke za vakcinaciju u tamošnjem Domu zdravlja Beti Janković.

-Od početka septembra , do juče, data je 1.201 doza. Prvom je vakcinisano 296, revakcinisano je 233, a treću dozu su primila 672 građana. Na vakcinalnim punktovima je od početka masovne imunizacije dato 12.527 doza sve četiri dostupne vakcine, prvu dozu primilo je 5.945, drugu 5.639, a treću 943 osobe – rekla nam je Beti Janković.

U četvrtom talasu, kada je u pitanju majdanpečka opština, u proseku su dve trećine aktivno zaraženih nevakcinisani.

Prema najnovijim podacima Doma zdravlja Majdanpek od 109 aktivno zaraženih 76 nije vakcinisano.

Petina aktivno zaraženih je zbog teže kliničke slike u tercijarnim kovid bolnicama, a trenutno su hospitalizovana 22 bolesnika.

Juče je u kovid ambulantama testirano 67, a prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 18 osoba. U izolaciji se nalazi 188 lica.