U naletu uragana „Gustav“, koji je u nedelju pogodio delove Kube, nije, prema prvim infomracijama, bilo poginulih, ali su mnoge kuće i putevi poplavljeni ili oštećeni. Uragan je najviše pogodio Isla de la Huventud, ostrvo južno od glavnog kopna, sa vetrovima koji su dostizali brzinu od 220 kilometara na čas i obarali telefonske stubove i drveće.

U naletu uragana „Gustav“, koji je u nedelju pogodio delove Kube, nije, prema prvim infomracijama, bilo poginulih, ali su mnoge kuće i putevi poplavljeni ili oštećeni. Uragan je najviše pogodio Isla de la Huventud, ostrvo južno od glavnog kopna, sa vetrovima koji su dostizali brzinu od 220 kilometara na čas i obarali telefonske stubove i drveće. Kubanske vlasti su evakuisale oko 250.000 osoba. U oblasti Pinar del Rio, na zapadu zemlje, putevi su blokirani zbog oborenog drveća, javni saobraćaje u prekidu, a električna mreža je oštećena. U gradu Paso Real del San Đego, na zapadu Kube, vetrovi su duvali brzinom od 340 kilometara na sat, što je rekordna brzina izmerena u toj zemlji koju često pogađaju uragani, saopštili su kubanski meteorolozi.

Predsednik Džordž Buš je žestoko kritkovan zbog spore reakcije posle udara Katrine pre tri godine, u kojoj je stradalo 1.500 ljudi i koja je načinila štetu od 80 milijardi dolara. U Nju Orleansu, gde je procenjeno da je ostalo samo oko 10.000 od njegovih 239.000 stanovnika, proglašen je policijski čas da bi se izbeglo pljačkanje napuštenog grada kojim patroliraju nacionalna garda i policija.
Nacionalni centar za uragane je saopštio da je jačina vetra Gustava dostigla 195 kilometara na sat, što znači da je dostigao kategoriju 3 na lestvici koja ide do pet. U nedelju uveče u Luizijani su već počeli da se osećaju jači vetrovi i počela je da pada kiša, kao prethodnica oluje. Meteorolozi kažu da bi Gustav mogao da preraste u kategoriju četiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari