U oktobru u proseku sedam puta dnevno evidentirani pokušaji krađe otpadnog bakra u Srbija Ziđin Koper 1Foto: Serbia Zijin Copper

Deluje neverovatno, ali je istinito. Minulog meseca zaposleni u „Ineks-plusu“, preduzeću zaduženom da obezbeđuje imovinu Srbija Ziđin Koper, su u 208 navrata iz kruga ove kompanije udaljili više od dve hiljade ljudi koji su pokušali da ukradu ukrade 4.500 kilograma raznog metalnog materijala.

Tome treba dodati i ono što su lopovi prošlog meseca uspeli da ukradu – kablove u Majdanpeku i Kriveljskom kamenolomu, gume iz Filtraže, profile iz Cementacije. Možda bi ove cifre bile i veće, da nakon skorašnjeg apela iz kompanije, policijske kontrole poslednje nedelje oktobra nisu postale češće.

U „Ineks-plusu“ pojašnjavaju da stotinak njih ulazi svakodnevno i to po nekoliko puta, te da se evidentira svaki takav pokušaj i da je u zvaničnim papirima ove FTO firme imenom i prezimenom upisano tačno 130 takvih izgrednika.

-Sekundarne sirovine kradu se i dalje svakodnevno, a u te svrhe vrlo često se „regrutuju“ i maloletne osobe, koje ne podležu krivičnoj odgovornosti, ali i – trudnice. Za njima, po razrađenoj „šemi“, kreće grupa starijih i organizovanijih ljudi, koja sačeka da deca i žene budu uhvaćeni, pa da onda bez ikakvih problema pokupe plen. Drski lopovi ne libe se da, kada budu otkriveni, napadnu službenike „Ineks-plusa“, a samo u toku ove godine registrovano je 20 takvih pokušaja, jedan uz pretnju vatrenim oružjem – kažu nadležni u Srbija Ziđin Koper, dodajući da je najveći problem radnicima „Ineks-plusa“, kojih ima 210, jeste to što obezbeđuju gotovo 10 hiljada hektara fabričkog kruga u Boru i Majdanpeku, tako da im se ponekad čini da je njihov posao nemoguća misija.

Inače, službenici „Ineks-plusa“ su od početka godine onemogućili lopove da iz kompanije ukradu 18.768 kilograma bakra i 6.934 kilograma ostalih sekundarnih sirovina.

„Robu“ tešku skoro 26 tona zvanično je pokušalo da iznese 714 osoba, jer je toliko njih zadržano i predato policiji, pri čemu su neki od njih uhvaćeni više puta u krađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari