Zbog ponovnog aktiviranja klizišta Glišina voda između Novog i Starog Priboja, ponovo je došlo do pucanja cevi na magistralnom vodovodu koji je postavljen na delu puta Priboj – Bistrica, pa oko šest hiljada domaćinstava Starog Priboja i Uvca nemaju redovno snabdevanje vodom. Radnici Komunalnog preduzeća „Usluga“ pokušavaju da kvar poprave i omoguće redovno snabdevanje, ali zbog stalnog pomeranja zemljišta sve češće dolazi do havarijskog pucanja cevi.

Vodovod je sagrađen pre 23 godine i prilično je dotrajao. Odgovorni u Komunalnom preduzeću ističu da je najbolje rešenje da se izmesti oko 350 metara vodovoda, za šta je potrebno oko 80 hiljada evra kojih nema ni komunalno preduzeće ni opština Priboj.

Sanaciju klizišta, prema ranijim dogovorima, treba da uradi ŽTP Beograd. Klizište je aktivirano još za vreme izgradnje pruge Beograd – Bar i pored stalnih molbi i upozorenja lokalnih vlasti iz Priboja, nadležni republički organi, sudeći po dosadašnjoj pomoći, nisu ozbiljno shvatili ovaj problem, zbog koga, može doći do katastrofalnih posledica, jer klizište preti da sleti na prugu Beograd – Bar kao i regionalni put Priboj – Bistrica koji vodi ka graničnom prelazu Uvac.

Republička inspekcija za železnički saobraćaj, pre dve godine donela je rešenje da klizište mora što pre da se sanira. Dva idejna rešenja uradio je CIP i prema rečima direktora Direkcije za izgradnju Priboja Anice Srbljanović, ŽTP je trebalo da izabere najpovoljnije rešenje i da uradi sanaciju klizišta. Ali do sada ništa nije urađeno. Ukoliko se u najskorije vreme ovaj posao ne završi, može doći do popuštanja potpornih zidova, koji su većdosta napukli, a to bi značilo da bi se brdo Glišina voda survalo na regionalni put Priboj – Bistrica. Bila bi ugrožena i pruga Beograd – Bar.

Već13 godina lokalna samouprava upozorava nadležne republičke organe na opasnost od ovog klizišta, ali pomoćizostaje. Klizište preti da ugrozi bezbednost ljudi na ovoj vrlo frekventnoj saobraćajnici jer ukoliko bi se brdo Glišina voda survalo na put moglo bi doći do katastrofalnih posledica. Ovim putem svakodnevno prođe na stotine automobila, veliki broj pešaka kao i putničkih i teretnih vozova. Betonski potporni zidovi sve više pucaju i naginju se prema putu. Na ovom brdu sagrađeno je oko tridesetak kuća, svaka je ispucala i vrlo je rizično živeti u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari