Masovno kršenje protivepidemijskih mera na sahrani mitropolita Amfilohija (FOTO, VIDEO) 1Foto: Beta/AP/Risto Božović

Mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) u borbi protiv pandemije korona virusa masovno su se kršile i na dan sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u i ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, za vreme liturgije i opela koje povodom smrti Amfilohija služio patrijarh srpski Irinej.

Mere su kršene i u petak u Kliničkom centru Crne Gore i u Cetinjskom manastiru, kao i subotu na Cetinju, u Podgorici, u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i ispred hrama.

Sveštenici su danas ispred Hrama pričešćivali građane istom kašičicom, a deo građana ispred Hrama nije nosio maske.

Bez maski je bila i većina ljudi u Hramu, među kojima je bio i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, čitav niz poslanika i drugih javnih ličnosti, kao i većina sveštenstva i monaštva.

Iako je preminuo nakon infekcije korona virusa na koji je poslednjih deset dana bio negativan, sanduk je sve vreme bio otvoren, o čemu pišu i svetski mediji.

Mitropolija crnogorsko primorska je prethodno više puta pozivala građane da poštuju mere NKT-a.

„Svesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podeljene onima koji je ne budu imali“, saopšteno je u subotu iz NKT.

Masovno kršenje protivepidemijskih mera na sahrani mitropolita Amfilohija (FOTO, VIDEO) 2
Foto: AP Photo/Risto Bozovic

Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Zemni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskiog Amfilohija, koji je preminuo u petak, sahranjeni su danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici.

U neprekidnom mimohodu u Cetnjskom manastiru gde je telo mitropolita bilo izloženo u petak i subotu prepodne i Sabornom hramu u Podgorici juče i danas, moštima mitropolita Amfilohija poklonilo se više hiljada građana, piše dopisnica Danasa Branka Pejović.

I sahrani mitropolita Amfilohija prisustvovalo je nekoliko hiljada građana iz svih krajeva Crne Gore, a na platou pored Hrama bio je veliki broj automobila s tablicama iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zaupokojenu liturgiju i opelo u Sabornom hramu održao je srpski patrijarh Irinej uz sasluženje više mitropilita Srpske pravoslavne crkve, a službi i sahrani prisustvovali su pored brojnih političara iz Crne Gore i predsednik Srbije Asleksandar Vučić i član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Od mitropolita Amfilohija oprostili su se srpski patrijarh Irinej, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, akademik Matija Bećković i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Svi oni su kazali da je mitropolit Amfilohije bio izuzetna ličnost, da je dao veliki,  nemerljiv doprinos za očuvanje vere i pravosljavlja ne samo u Crnoj Gori nego i šire, te da će njegovo ime zbog toga biti upisano zlatnim slovima.

Prilikom služenja opela telo mitropolita Amfilohija, po protokolu izneto je ispred Sabornog hrama.

Inače svi govornici prilikom oproštajnih govora  prekidani su aplauzima okupljenih građana, a na kraju čuli su se i uzvici „Ne damo svetinje“, što su, poznato je, uzvikivali učesnici litija koje su se u Crnoj Gori organizovale pre izbora 30. avgusta u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroipovijesti.

Masovno kršenje protivepidemijskih mera na sahrani mitropolita Amfilohija (FOTO, VIDEO) 3
Foto: Beta/AP/Risto Božović

Uprkos upozorenjima i apelima zdravstvenih službi prilikom mimohoda i sahrane mitropolita Amfilohija nisu poštovane epidemiloške mere jer je veliki broj građana bio bez maske.

Takođe su i danas brojni vernici prilikom poklonjenja i mimohoda dodirivali ili celivali mitropolita čije je telo svo vreme bilo otkriveno, iako je takođe iz zdravstvenih razloga bila preporuka da se kovčeg zatvori.

„Amfilohije bio pokretač svih obnova u Crnoj Gori“

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije „odbranio svetinje“ i bio „pokretač duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori“.

On je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici posle opela rekao da Amfilohije pripada „plejadi vrhunskih bogoslova našeg doba“.

Patrijarh je rekao da je mitropolita pri dolasku na dužnost dočekao narod otuđen od vere, prazni manastiri, a da je „uz pomoć Božju krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno“.

On je rekao da smrt Amfilohija ostavlja veliku prazninu u životU SPC, posebno u rešenju njenih problema.

„Otišao u trenutku kada je najpotrebniji crkvi i narodu“.

Istakao je da je Amfilohije „nosio u srcu i kao amanet ostavio ljubav prema Kosovu i Metohiji“ i da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu gde je sada državni mauzolej.

Masovno kršenje protivepidemijskih mera na sahrani mitropolita Amfilohija (FOTO, VIDEO) 4
Foto: Beta/AP/Risto Božović

„Mitropolit Amfilohije nije bio čovek nego `svečovjek`“

Pisac i akademik Matija Bećković rekao je danas u govoru pred sahranu mitropolita SPC Amfilohija u Podgorici da to „nije bio čovek, nego svečovek“.

Bećković je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde je Amfilohije sahranjen, rekao da je mitropolit „nosio izbledelu mantiju, a iznutra je bio raskošno odeven“.

„Besudnu zemlju je kalemio i plemenito moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu“, rekao je Bećković.

On je rekao da „velike ljude smrt samo uvećava i uveličava“, te da „danas počinje novi, večni život Amfilohija Radovića“ – rekao je Bećković.

Srpski akademik je naveo da je Amfilohija „Bog pozvao uoči Lučindana, kao i Petra Drugog Petrovića Njegoša i Petra Cetinjskog“ i da su „ovakvu sahranu“ imali samo kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević (1934.) i patrijarh SPC Pavle (2009.).

„Odlazak u Podgoricu hrabar Vučićev potez“

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je značaj odlaska predsednika Srbije u Podgoricu veoma veliki, uz sav rizik koji je nosio, budući da za njega nije bezbedno da ode u Crnu Goru, između ostalog i zbog kriminalnih klanova.

„Mogu da konstatujem i da je to jedan hrabar potez“, rekao je Selaković za TV Prva komentarišući odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Podgoricu na sahranu mitropolita Amfilohija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Poslednji oproštaj od Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.