U prodaji prvi broj Odiseje, nezavisnog časopisa o nauci u društvu 1Foto: Redakcija časopisa Odiseja

Motiv prvog broja nezavisnog časopisa o nauci u društvu – Odiseja, krije se iza naizgled paradoksalne izjave: „Kopija je originalnija od originala“.

U prvom broju čitaoci će moći da čitaju priče o budućem životu đaka-radnika u dualnom obrazovanju; uzbudljivu priču o himerizmu, pojavi koja muti naše shvatanje genetičke jedinstvenosti; jedan zamišljeni putopis u 11 poglavlja, inspirisan Homerovim epovima i nepoznatim autorima Jevanđelja; i još mnogo toga.

Časopis se bavi aktuelnostima u regionu i ostatku sveta, tu su i recenzije novih non-fiction izdanja na domaćoj sceni, a glas domaćih istraživača može da se pročita u rubrici Komentari.

Odiseju čini najveći domaći tim naučnih novinara i autora, a uređuje je i vodi tim urednika koji su izašli iz časopisa Elementi i Centra za promociju nauke.

U prodaji prvi broj Odiseje, nezavisnog časopisa o nauci u društvu 2
Foto: Redakcija časopisa Odiseja

Glavni i odgovorni urednik je Nikola Zdravković, a urednica sajta je Jovana Nikolić. Dizajn časopisa je delo nagrađivane art direktorke Milene Savić, dok društvene mreže vodi Luna Đorđević.

Časopis je fokusiran na tzv. dugu formu, odnosno angažovane priče, eseje i analize savremenog sveta kroz vizuru nauke. Cilj časopisa je da se zaobiđu jeftina i redukovana objašnjenja društvenih problema koja se uobičajeno čitaju u naučnopopularnoj periodici.

Odiseja je tromesečnik koji će moći da se kupi po ceni od 300 RSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari