U projekat "Zdravo Rastimo" ove godine uključeno 20.000 dece 1Učesnici panela Zdravija deca u zdravijoj Srbiji

Državne institucije, nevladine organizacije i privatni sektor treba zajednički da utiču na zdravije životne stilove dece i rade na poboljšanju njihovog znanja i svesti o značaju pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti, zaključak je panel diskusije „Zdravija deca u zdravijoj Srbiji”.

Panel su u Palati Srbije organizovali Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije istakao je da deca danas dosta vremena provode za računarima i telefonima i da su fizički nedovoljno aktivna. Naveo je da oko 70 odsto dece je neaktivno, 25 odsto gojazno, a da svako peto ima loše držanje.

– Savez za školski sport čini sve da svakom detetu sport bude dostupan. Radimo na promeni svesti da sport i fizička aktivnost budu deo svakodnevnice i dece koja možda nisu prepoznata kao talenti. Primećen je porast učešća dece u školskom sportu od 6 do 14 odsto. Trenutno u sistem školskih sportskih takmičenja uključeno je više od 180.000 učenika kroz pet sportskih grana, rekao je Tanasković. Neki od najvažnijih projekata koje savez sprovodi su „Đak repoter“, „Sport u škole“, „Tvoj lajk za naš ples“, Besplatne školice sporta, kao i na projekat Zdravo Rastimo, koji se sprovodi u saradnji sa kompanijom Nestlé.

Prema rezultatima istraživanja koje je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ sproveo u okviru projekta Zdravo Rastimo, svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje jedan sat dnevno imalo je 39,1 odsto anketiranih učesnika.

Da bi se videli rezultati i promene određene politike ishrane, potrebno je vreme, čak pet ili deset godina. Iako je ovo dug period, on znači dugoročno ulaganje u zdravlje, o čemu govore i iskustva razvijenijih zemalja“, rekla je dr Dragana Jović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i najavila novo istraživanje zdravlja stanovnika Srbije koje će se sprovesti 2019. godine.

Nutricionistkinja kompanije Nestlé Koraljka Novina Brkić navela je da je do danas u projekat Zdravo Rastimo uključene 294 škole, a više od 25.500 učenika je učilo o zdravoj ishrani. U novoj, osmoj sezoni učešće će uzeti 90 nastavnika, dok će biti uključeno i 6.720 sedmaka, a za sedam godina, koliko se projekat sprovodi, u realizaciju njegovih ciljeva i edukaciju dece Nestlé je u Adriatik regionu uložio milion evra.

Nestlé projekat Zdravo Rastimo prerasta svoju inicijalnu ideju, postaje ceo pokret, i spontano, a sada i zvanično, usmerava se ka ideji vršnjačke edukacije. U ovoj školskoj godini osim đaka sedmog razreda uključeno je čak 13.700 učenika trećeg i četvrtog razreda, što je ukupno više od 20.000 dece“, dodala je Novina Brkić.

Kao jedan od brojnih pozitivnih primera promocije pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, u okviru panela istaknuta je i nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“, koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Privredne komore Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju, kao podršku Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih. Prema rečima Dimitrija Ivanovića, sekretara Udruženja za prehrambenu industriju PKS, ovu kampanju podržalo je šest kompanija iz Udruženja sa ciljem da zajednički rade na edukaciji i informisanju građana o ovim važnim temama. U tu svrhu pokrenut je i portal.

Nastavnica fizičkog vaspitanja OŠ „Đuro Sačaj“ iz Subotice, koja je uključena u projekat Zdravo Rastimo, poručila je da deca najbolje uče kroz vizuelni pristup i praktične primere, koji im pomažu da isprate aktivnosti i aktivno učestvuju u njima.

“Ako formirate zadatke tako da deci bude interesantno, biće bolji rezultati. Naša škola organizovala je u okviru projekta niz aktivnosti gde smo deci približili šta je to zdrava iskrana i koliko je važna fizička aktivnost. Organizovali smo štand zdrave hrane, oni su sami pripremali zdrave obroke, pa posle recepte nosili kući. Otvorili smo aktivno dvorište, sa poligonima, igrom ogledala, imali smo aktivne šetnje, a uključivali smo i roditelje”, navela je nastavnica.

Učesnici su najavili da će u narednim godinama odvojiti dodatne resurse i usmeriti kapacitete ka promovisanju zdravijeg životnog stila u Srbiji, renovacije proizvoda i konkretne akcije koje će doprineti odgajanju zdravijih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari