Više od 700 zaposlenih u preduzećima Rasinskog okruga uskoro će biti proglašeno tehnološkim viškom, rečeno je u kruševačkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Tehnološkim viškom već su proglašena 143 zaposlena u preduzećima „Jukomerc“ i „Jukomerc trgovina“, kao i 54 radnika preduzeća „Al and Be“ u Varvarinu, rečeno je u toj službi.

Najviše prekobrojnih radnika ima u „Prvoj petoletki“ u Trsteniku koja planira da se po tom osnovu oslobodi oko 500 radnika. Pokretanje postupka za proglašenje viška za 42 radnika najavila je i kruševačka Ciglana, a još nekoliko firmi zatražilo je informacije o ovoj proceduri za svoje radnike, naveli su u NSZ.

Socijalni program za odlazak dela zaposlenih uz podršku republičke vlade pokrenula i industrija „14. oktobar“, ali, po rečima predsednika sindikata Ljubiše Velimirovića, isključivo na dobrovoljnoj bazi, tako da se ne može unapred znati koliko će radnika napustiti tu kruševačku firmu. Radnicima „14. oktobra“ ponuđeno je 200 evra po godini staža, od čega će polovinu obezbediti preduzeće, a ostatak republičke institucije uz obavezu da joj se ta sredstva bez kamate vrate, najverovatnije do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari