U školi u Perlezu mlaki radijatori, nastavnici u jaknama, a za decu kažu da se ne oblače u skladu sa zimskim uslovima 1Foto:J. Zečević

Nije ova zima prva u kojoj se Osnovna škola „Đura Jakšić“ u Perlezu suočava sa problemima u grejanju, niti je to jedina škola u Srbiji koja ima ovaj problem, ali su nesuglasice sa roditeljima podgrejale, izgleda, mlake radijatore.

Pored pedagoškog problema sa „pipkanjem radijatora“, koji su roditelji prijavili da je nastao 10. decembra prošle godine između direktorke i jedne učenice, kada se spekulisalo da je detetu ruka držana na radijatoru da se pokaže da su radijatori topli i o čemu je obavljena istraga, u pozadini problema nazire se pitanje u vezi sa količinama ogreva koji se isporučuje ovoj školi.

To da je grejanje ključni problem u ovoj školi, konstatovala je i inspekcija Ministarstva prosvete prilikom nadzora. Školi su naložene mere da reši taj problem, a Školskom odboru da utvrdi odgvornost direktorke za navode iz prijave roditelja.

Da se loš glas daleko čuje potvrđuje i nekadašnja žiteljka Perleza, nastanjena u Nemačkoj, koja se obratila Danasu i navela da je „stvar nedavno eskalirala, i da je to nekada bila ugledna škola“.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, kažu da je problem sa grejanjem evidentan, ali da treba biti obazriv sa ostalim zaključcima.

„Grejanje je takvo kakvo je, zgrada je stara, a stolarija loša. Što se ostaloga tiče, a vezano je odnos prema đacima, sve navode treba ispitati. Ako ima nečije odgovornosti za postupanje prema đacima, taj treba da odgovara. Za sve ostalo bih savetovao obazrivost u proceni „, smatra Zvonimir Jovič iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema izveštaju inspekcije, odnosno u odgovoru inspekcije roditeljima deteta koje pohađa ovu školu i koji su se žalili na rad direktorke škole, utvrđeno je da prema Godišnjem planu rada škole postoje dve smene,

Ipak, kako su za Danas rekli zaposleni i roditelji, nastava se odvija u jednoj smeni, a samo vrtić i produženi boravak rade nešto duže, i dogrevaju se uljanim radijatorima.

A kolika je temperatura u radijatorima, prema sačinjenom zapisniku inspekcije, u fiskulturnoj sali bila je od 16 do 18 stepeni, u hodnicima 18 stepeni, a u učionicama 20 stepeni.

Inspektorke su konstatovale i da u školi u Perlezu postiji evidentni problem sa grejanjem i održavanjem adekvatne temperature, kao i da je započeta procedura da škola pređe na grejanje gasnim kotlom.

Do tada, škola se greje na mazut. Prema izveštaju inspekcije Ministarstva prosvete, za ovakvu vrstu goriva važi nekoliko pravilnika, a jedan od njih je pravilnik za utvrđivanje cene usluga u osnovnim školama.

Prema tim odredbama, troškovi grejanja u školi sa sopstvenim grejanjem se određuju na osnovu površine koja se greje, vrste i cene upotrebljenog goriva a to znači, prema pravilniku, 12 litara po kvadratnom metru za škole koje rade u jednoj smeni i 18 litara goriva za škole koje rade u dve i tri smene.

Tu inspekcija ponovo navodi da je uvidom u godišnji plan rada konstatovano da je rad u školi organizovan u dve smene.

U svojoj izjavi inspekciji rukovodstvo škole navelo je da je tačno da je tempertura često niža od propisanih 22 stepena, da je često 18 stepeni, a kao razlozi navode se stare prostorije, stara stolarije, loša krovna izloacija, činjenica da je obračun goriva ranije bio po kubnom metru, a da je sada po kvadratnom metru i, na kraju, da je škola ranije dobijala 105 tona lož ulja, a sada dobija 60 tona.

Spominje se i da se učenici ne oblače adekvatno za zimske uslove, a na pitanje Danasa zaposlenima da li su tačne takve tvrdnje, niko nije želeo imenom i prezimenom da ih potvrdi.

Nezvanično, neki od predavača kažu da i sami nose jakne jer u hladnim danima nije prijatno i da je to tako već nekoliko godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari