U Sloveniji porast zaraženih korona virusom, ali situacija pod kontrolom i bez novih mera 1Foto: Pixabay/Surprising_Shots

Broj novozaraženih korona virusom u Sloveniji je u porastu, ali su simptomi većinom blagi i ne zahtevaju hospitalizaciju, pa se ovog leta i jeseni uz postojeći trend ne očekuje posebno zaoštravanje mera, rečeno je danas

Mere će ubuduće donositi struka, a ne vlast, rekli su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

„Stanje u bolnicama se ne zaoštrava, a broj težih slučajeva je pod kontrolom“, kazao je Mario Fafangel koji u Institutu vodi centar za zarazne bolesti, a vlada ga je imenovala šefom naučne grupe koja će voditi brigu o budućem stanju epidemije kovida-19.

On je dodao kako se pretpostavlja da će trend porasta ostati i idućih meseci zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, ali da se ponovno zaoštravanje mera za sada ne predviđa ni tokom leta, a ni na jesen ukoliko se ne pojavi nova opasnija varijanta od omikrona, prenosi Hina.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 384 nova slučaja zaraze korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari