U Srbiji oko 6,000 ukrajinskih izbeglica, većina kod prijatelja i rođaka 1Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Od početka godine kroz Srbiju je prošlo preko 20,000 državljana Ukrajine, dok se njih oko 6,000 trenutno nalazi u našoj zemlji. Većina je smeštena na privatnim adresama – kod rođaka i prijatelja – dok je tek oko 60-ak osoba, uglavnom žena i dece, u kolektivnom centru u Vranju.

Ovo su podaci koje je danas iznela Gordana Grujičić, iz Grupe 484, tokom konferencije koalicije preEUgovor, na kojoj je bio predstavljen nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Grujičić je objasnila da većina ukrijinskih izbeglica samo prolazi kroz Srbiju na putu ka susednim zemljama, pre svega Crnoj Gori, u kojoj značajan broj ima nekretnine.

Kako je kazala, Srbija je po ugledu na EU države aktivirala mehanizam privremene zaštite, koji državljanima Ukrajine omogućava niz prava dok borave u našoj zemlji.

Oni tako imaju pravo na boravak, pristup tržištu rada, kolektivni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, obrazovanje…

-Ovaj mehanizam prvi put se primenjuje i u EU i kod nas. I on je aktiviran u realtivno kratkom roku – kazala je Grujičić, dodajući da je sadašnji način postupanja dosta drugačiji u odnosu na prethodnu izbegličku krizu iz 2015. godine.

Od izbijanja rata u Ukrajini ovu zemlju je prema procenama UNHCR-a napustilo 6,2 miliona ljudi.

Najveći broj je otišao u Poljsku – 3,3 miliona, dok je u Rumunijo ušlo oko 900,000 a u Rusiju oko 800,000.

Uz to veruje se da je još šest miliona ljudi interno raseljeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom susreta sa novim ukrajinskim ambasadorom Volodimirom Tolkačom da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari