U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka 1Foto: Beoinfo

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, dok svake sedmice jedno od njih umre od ove bolesti.

Većini roditelja dece koja se leče potreban je smeštaj, pa je zalaganjem udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti “Zvončica” 2010. godine pri Institutu za majku i dete izgrađena prva “Roditeljska kuća”

Udruženje “Zvončica”, uz pomoć donatora, pomaže svim roditeljima i deci, između ostalog opremanjem Instituta bolničkom opremom i smeštajem za roditelje dece koja nisu iz Beograda, rekla je danas izvršna direktorka udruženja Irina Ban, na proslavi 25. rođendana “Zvončice”.

“Od osnivanja “Roditeljske kuće” u njoj je boravilo više od 450 porodica, a glavni problem predstavlja nepostojanje stalnog sistema finansiranja”, dodala je Ban.

“Deca i roditelji u toku lečenja imaju osnovne potrebe, to je dug tretman u kome su najvažnije stvari koje svi znamo, za koje nije potrebna posebna obuka, kao što je igranje sa decom. Za to smo svi rođeni” , objasnila je direktorka Child life službe “Johns Hopkins” bolnice iz Baltimora.

Dodala je da pored kvalitetne zdravstvene nege, podrška Udruženja daje ključni doprinos da dete i porodica lakše prevaziđu probleme tokom dugog i teškog vremena lečenja, i da je važno pronaći načine da se unapredi medicinska briga o deci.

Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete, rekao je da su Hematoonkološka služba u Institutu, sa dva odeljenja, i jedinstvena transplantacija koštane srži najveće organizacione jedinice takve vrste u dečijim bolnicama Srbije.

“Institut godišnje postavi dijagnoza i leči 55 do 75 dece sa novootkrivenom malignom bolešću. Od njih 80 odsto ima akutnu leukemiju”, istakao je Simić.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je naglasio da grad nikad nije bio u boljoj finansijskoj situaciji, i da će naći način za finansiranje udruženja kao što je “Zvončica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari