U Šumadiji revakcinisano više od 32.000 građana, kolektivni imunitet moguć krajem aprila 1Institut za jvano zdravlje Kragujevac Foto: Milan Nikić

U Šumadijskom upravnom okrugu prvu dozu vakcine primilo je 49.530, a obe 32.023 građana.

Ako bi se vakcinacija nastavila ovim tempom, onda možemo da se nadamo da bismo kolektivni imunitet u Šumadiji mogli da postignemo krajem aprila, ocenjeno je na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, održanoj u Kragujevcu.

Istaknuto je, međutim, da je epidemiološka situacija na području Šumadije „zabrinjavajuća i opasna“, te je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić pozvala građane da se i dalje pridržavaju svih protivepidemijskih mera. Istovremeno je i zamolila Šumadince „da se prijave za vakcinu“, jer je to „jedini način da se konačno vratimo normalnom životu i radu“.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) dr Predrag Sazdanović upozorio je da je situacija „izuzetno složena“. U UKC-u je, prema njegovim rečima, hospitalozovano 238 pacijenata, od kojih je 57 „na nekoj vrsti mehaničke potpore“.

-Pandemija je u zamahu, povećanje je konstantno od kraja janura, a izuzetan skok zabeležen je nakon Sretenja i taj pritisak je svakodnevno višestruk. Karakteristika ovog talasa je povećan broj pacijenata koji traže mehaničku potporu, odnosno dodatni kiseonik. Ubrzana vakcinacija stanovništva je jedna od komparativnih prednosti naše zemlje u odnosu na ostale u Evropi. Imunizacija je dala svoj efekat, a to se ogleda u manjem broju hospitalizovanih i blažoj kliničkoj slici kod pacijenata koji su se zarazili nakon prve ili druge doze, kazao je Sazdanović.

U Kragujevcu je vakcinisano 38.365, a revakcinisano 23.320 lica. Epidemiolog dr Predrag Delić smatra da bi za postizanje željenog stepena imunizacije bilo neophodno da se vakciniše najmanje 60 odsto Kragujevčana ili nešto više od 110 000 ljudi, od blizu 200. 000 žitelja centra Šumadije.

Posebno je važno, naglasio je Delić, da se vakcinacija obavi u što većem broju i sprovede u što kraćem vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari