Požar u opštini Kuršumlija na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom u toku noći između subote i nedelje, delimično je lokalizovan, rekao je šef Šumske uprave u toj opštini Branislav Prolović .
On je za agenciju Beta kazao da preduzeće „Srbija šume“ u Kuršumliji, ima informacije da se požar intenzivno gasi i sa druge strane strane administrativne linije na teritoriji opštine Podujevo.

Požar u opštini Kuršumlija na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom u toku noći između subote i nedelje, delimično je lokalizovan, rekao je šef Šumske uprave u toj opštini Branislav Prolović .
On je za agenciju Beta kazao da preduzeće „Srbija šume“ u Kuršumliji, ima informacije da se požar intenzivno gasi i sa druge strane strane administrativne linije na teritoriji opštine Podujevo. U kritičnoj situaciji su porodična kuća i pomoćni objekti porodice Tončić u selu Tačevac, naveo je Prolović i dodao da vatrogasci pokušavaju da spasu to seosko domaćinstvo. Prema njegovim rečima, požar se od administartivne linije sa Kosovom i Metohijom širi unutar Kuršumlijske opštine na površini od oko 10 hektara, a na terenu su vatrogasci iz Prokuplja, Niša i Kursumlije.

Kiša zaobišla požare

Pljevlja – Šumski požari na izlasku iz kanjona Tare ka Žabljaku i u nekoliko pljevaljskih sela i dalje su aktivni, rečeno je Beti u vatrogasnoj jedinici u Pljevljima. Jaka kiša koja je padala tokom noći zaobišla je većinu lokacija zahvaćenih vatrom, objasnio je zamenik komandira te jedinice Bogdan Bojović i dodao da su vatrogasci i dalje na terenu gde prioritetno gase požare u Mijakovićima, Stražbenici i na Korijenu. U pljevaljskoj opštini manji požari aktivni su i u rejonu Kosanice i Šula. Kiša je zaobišla i požar na izlasku iz kanjona Tare ka Žabljaku, gde i dalje ima vatre. Vatrogasci i na ovoj lokaciji očekuju podršku helikoptera.

Načelnik sektora za zaštitu i spasavanje u MUP Srbije Predrag Marić, kazao je juče za agenciju Beta da su vatrogasci završili posao na tri lokaliteta zahvaćena vatrom na ovom području od petka popodne i „koncentrisali su sve snage na požar u Tačevcu“.
Marić je rekao i da su vatrogasci ugasili požar u okolini Prokuplja u kome je prekjuče stradalo „oko 30 hektara kvalitetne borove šume“. Vatre više nema ni u nacionalnom parku Tara, dodao je on, ali vatrogasci iz predostrožnosti i dalje natapaju vodom teren koji je bio zahvaćen požarom. U nacionalnom parku Tara požar je zahvatio oko 15 hektara četinarske šume, a borbu protiv vatrem u kojoj učestvuje oko 100 ljudi je otežavao nepristupačan teren. Uzrok izbijanja vatre najverovatnije je bio udar groma tokom nevremena koje je zahvatilo ovaj kraj u četvrtak veče.
Marić je za veliki broj požara koji su od polovine jula, zajedno sa ekstremno visokim temperaturama vazduha, zahvatili Srbiju rekao da je to „primer elementarne nepogode kakva se ne pamti“. On je procenio da se slični problemi mogu očekivati i narednih godina, pa treba, kako je objasnio, izvući pouke i dobro se pripremiti.
Osim požara koji je u petak posle podne prešao sa teritorije podujevske opštine, preksinoć su na još četiri lokacije na samoj administrativnoj granici buknuli veliki požari koje vatrogasci nisu uspeli da lokalizuju. Požar je zahvatio sela Trmka, Raševac, Vukojevac i selo Tačevac, u kojem je izgorela osnovna škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari