U toku forum "Čista energija" 1Foto: vojvodina.gov.rs

U Skupštini Vojvodine danas je otvoren 11. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Čista energija – šansa za sve“, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta.

U fokusu dvodnevnog foruma biće energetski procesi, njihovo unapređenje i ciljevi u ovoj oblasti do 2020. godine.

Forum je otvorio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i istakao potrrebu da se promocijom energetske efikasnosti približi javnosti činjenicu da obnovljiva energija ne predstavlja alternativnu energiju, već jedinu moguću u budućnosti.

Ne postavlja se pitanje da li će se to dogoditi nego kada će se to dogoditi, rekao je Antić i dodao i da Srbija, u novim Zakonu o energetici ima plan razvoja i unapređenja energetike kojim se predviđa i stvaranje ekonomskih, privrednih i finansijskih uslova za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je forum već 11 godina okuplja predstavnike struke i politike sa ciljem formulisanja dugoročnih strategija u postizanju energetske bezbednosti kao osnove održivog razvoja.

„Nema naprednog i razvijenog društva bez snažne naučne zajednice. Nema snažne naučne zajednice bez jake podrške celog društva. Moramo ulagati u nauku da bi zajednička dobit bila još veća“, rekao je Pastor.

U okviru 11. energetskog foruma dodeljene su i tradicionalna priznanja „Top Energy“ za najuspešnije projekte u oblasti energetike u 2017. godini, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari