U Topoli restrikcije zbog potrošnje vode 1

Pojedinim seoskim naseljima, koja vodu dobijaju iz sistema Javnog komunalnog
preduzeća „Topola“, uvedene su restrikcije u snabdevanju zbog velike potrošnje vode, koja se potpuno neracionalno i neodgovorno troši, rekao je FoNetu predsednik opštine Dragan Jovanović.

Prema njegovim navodima, Topola ima kapacitete da u normalnim uslovima zadovolji sve potrebe potrošača, ali problemi nastaju u sušnim periodima kada se voda za piće koristi za navodnjavanje.

Topola se snabdeva sa vodozahvata na Jermenovačkoj reci pod Rudnikom, na kome je zbog dugotrajne suše smanjen dotok, i sa tri dubinska izvorišta, koja rade punim kapacitetima. Da se voda racionalno koristi ne bi bilo nikakvih problema, ali pošto se sa njom postupa veoma neodgovorno prinuđeni smo da uvodimo restrikcije, kazao je Jovanović.

On je povećanu potrošnju ilustrovao primerom jednog sela, koje prosečno troši dva litra vode u sekundi, a ovih sušnih dana pet puta više.

Jedan od problema je i niska cena vode od 32 dinara po kubnom metru, zbog čega Jovanović najavljuje uvođenje blok tarife i povećanje cene vode za pojedine kategorije potrošača.

Ideja je da cena vode ostane ista za domaćinstva koja troše do 15 kubika mesečno, a oni koji troše više svaki litar preko te količine plaćaće pet puta skuplje, najavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, tokom restrikcija za sva sela obezbeđene su cisterne sa pijaćom vodom za ljude i stoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari