U Vlasotincu, u Jablaničkom okrugu, na jugu Srbije, potpisan je juče prvi koalicioni sporazum za formiranje lokalnog parlamenta. Ako on bude praktično ostvaren, Demokratska stranka i G17 plus, koje su vladale do majskih izbora, prelaze u opoziciju. U lokalnoj samoupravi, koja ima 58 odborničkih mesta, DS je pripalo 12, a G17 plus pet odborničkih mandata, ali to nije bilo dovoljno za obrazovanje većine.

U Vlasotincu, u Jablaničkom okrugu, na jugu Srbije, potpisan je juče prvi koalicioni sporazum za formiranje lokalnog parlamenta. Ako on bude praktično ostvaren, Demokratska stranka i G17 plus, koje su vladale do majskih izbora, prelaze u opoziciju. U lokalnoj samoupravi, koja ima 58 odborničkih mesta, DS je pripalo 12, a G17 plus pet odborničkih mandata, ali to nije bilo dovoljno za obrazovanje većine. Ovde je SRS osvojila devet, Nova Srbija sedam, SPS-PUPS-SNS šest, DSS tri i Grupa građana dr Rakić-advokat Pešić tri odbornička mesta. Svi su oni potpisali sporazum i obezbedili komotnu većinu od čak 39 odbornika.

Smena

Boško Stančić, kandidat za novog predsednika opštine Vlasotince, nekoliko godina je rukovodio poslovima gradnje u gradu na Vlasini, ali je smenjen na zahtev DS. Međutim, uz pomoć Nove Srbije i Velimira Ilića, nastavio je da se bavi investicijama, jer su sredstva direktno iz budžeta Republike Srbije usmeravana mesnim zajednicama i ustanovama.

Prema dogovoru, novi predsednik opštine bi trebalo da bude diplomirani inženjer Boško Stančić, čelnik Nove Srbije, dok će ostala važna mesta u SO i javnim preduzećima preuzeti, zavisno od broja osvojenih mesta, druge stranke, koalicije i grupe građana.
Ovakav izborni rasplet, iako je najavljivan, mogao je i da se očekuje, jer su pristalice nekih stranaka i koalicija obećale biračima da „ni po koju cenu“ neće sa DS i njihovim najbližim saveznikom G17 plus, čiji je predsednik Mlađan Dinkić poreklom iz ovoga kraja.
Posle ovog koalicionog sporazuma, SPS, na čelu sa Živanom Šušulićem, nekadašnjim predsednikom opštine, vraća se na političku scenu, a i radikali, koji godinama imaju snažno uporište u ovom kraju, sada mogu da vladaju, što je u vreme kada su ključne funkcije imali demokrate bilo nezamislivo, pa je često dolazilo do blokade lokalnog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari