Vakcinacija vakcina gripFoto: Stefana Savic

U ambulantama zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ počela je vakcinacija građana protiv sezonskog gripa.

Prema podacima ove ustanove, distribuirano je 5030 doza vakcine Influvac tetra i svi zainteresovani građani mogu se javiti svom izabranom lekaru kako bi primili dozu zaštite.

Vakcina protiv gripa je najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa.

Kako objašnjavaju u Domu zdravlja Zrenjanin, četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci.

„Imajući u vidu različitu efektivnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih osoba i u slučaju
obolevanja razvija blaža klinička slika i sprečavaju moguće teže komplikacije“, poručuju iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv kovida ili vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari