U Zrenjaninu nova moda: Nema dana da vandali ne poruše neki saobraćajni znak i ugroze građane na ulicama 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Uništeni znak košta od pet do deset hiljada dinara, a semaforski stub i do 100 hiljada dinara, a krivci se teško uhvate na delu.

Svakog jutra radnici preduzeća zaduženog za održavanje saobraćajne signalizacije u Zrenjaninu pale svoj kamionet i kreću na posao.

Posao im je da uništenu ili oštećenu vertikalnu saobraćajnu signalizaciju vrate u funkciju.

„Nekada je to potpuno iščupan saobraćajni znak, a nekad je neko na znaku ostavio svoj autorski potpis. Od jutros smo bili na dve lokacije, imamo još tri naloga i tako skoro svakog dana. Juče smo bili u Perlezu, Farkaždinu, Čenti, signalizacija se jednako uništava i u gradu i u selima, kažu majstori za znakove, dok vraćaju stub u zemlju i spremaju se da ga, po ko zna koji put, zabetoniraju.

Neki se saobraćajni znakovi unište nehotice, slučajno, nepažnjom, a najveći broj uništenih je čist vandalizam. Vraćaju se mladi iz provoda pa provere koliko su utrenirani tako što stub iščupaju iz zemlje.

„Reagujemo momentalno, jer je ovaj znak koji vraćamo bio na kolovozu zajedno sa betonskom podlogom što je velika opasnost i za automobiliste, ali i za bicikliste, pogotovo kad padne mrak. Nije lako ponovo ga vraćati ali jednako je teško skidati napise, vrlo često uvredljive i neprimerene sa tabli. Table su napravljene od specijalnog materijala i ako skidamo hemijskim sredstvom, oštetićemo znak, kažu radnici.

Jedan običan uništeni znak košta između pet i deset hiljada dinara. Jedan semaforski stub, najmanje 100 hiljada dinara.

„ Vrlo se retko dogodi da uspemo da identifikujemo onog ko je znak oštetio ili uništio, a dešavaju se i krađe. Javno preduzeće za urbanizam, koji je upravljač puteva, može samo da obavesti policiju. Nekada nam pomognu kamere pa uspemo da pronađemo vinovnika. Ima slučajeva i kada investitori unište signalizaciju, tada nam je lakše. Ili, kao što je to nedavno bio slučaj, da kamion koji je oštetio semafor ne uspe da se izvuče do dolaska policije. Građani se vrlo često pitaju zašto se ne ulaže više u putnu infrastrukturu, a ne znaju da ogroman novac iz buždeta svake godine ode na popravljanje oštećene signalizacije” kaže Siniša Berar, saobraćajni inžinjer u Javnom preduzeću za urbanizam.

I Zrenjanin se zato uključio u kampanju “Znak znači život”, čiji je cilj edukacija i podizanje svesti svih učesnika u saobraćaju.

“Mnogi nisu svesni da saobraćajni znaci jako utiču na bezbednost saobraćaja. Zbog uništenog semafora na prometnoj raskrsnici još najmanje nedelju dana uređaj će biti u režimu “žuti treptač”. To stvara ogromne gužve, nervozu, i u takvoj atmosferi nezgode su neminovne” kaže Berar.

Prema podacima koje je objavilo Javno preduzeće “Putevi Srbije”, u Srbiji je u poslednje četiri godine, oštećeno ili ukradeno 25.000 saobraćajnih znakova i delova opreme. Vrednost onoga što je oštećeno u poslednjih pet godina iznosi preko milion evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari