Pripadnik srpske Žandarmerije Stevan Sinđelić (30) preminuo je juče ujutru na VMA u Beogradu nakon što je hicem pogođen u glavu u blizini administrativnog prelaza Merdare, kada je više nepoznatih osoba albanske nacionalnosti pucalo na Žandarmeriju koja je obezbeđivala mesto uviđaja na kojem su prethodno zatečene šumokradice.


Portparolka prokupačke bolnice Marija Despotović rekla je za agenciju Beta da je žandarm Sinđelić juče rano ujutru doveden u bolnicu, te da je odmah urađena reanimacija, a on odmah potom helikopterom prebačen za Beograd, gde je preminuo. MUP Srbije juče je saopštio da je u razmeni vatre kod prelaza Merdare ubijena i jedna osoba albanske nacionalnosti.

Prema navodima MUP, žandarmi, među kojima je bio i Sinđelić, obezbeđivali su mesto uviđaja posle oružanog incidenta sa šumokradicama, koji se dogodio prekjuče u toku dana, i u kojem je jedan Albanac ranjen u nogu. Veruje se da su na njih pucale šumokradice koje su se vratile na isto mesto na kojem se dogodio taj incident, kako bi uzele oružje, tehniku i predmete koje su za sobom ostavile nakon incidenta, naveo je MUP.

– Žandarm Stevan Sinđelić ubijen je u terorističkom napadu. Republika Srbija neće tolerisati takve napade na svojoj teritoriji i policija će najoštrije odgovoriti na svaki od njih. Zahtevaćemo da se počinioci terorističkog akta pronađu i najoštrije kazne, a u taj deo kopnene zone biće poslate snažne policijske snage, sa zadatkom da zaštite živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje – rekao je ministar policije Nebojša Stefanović, izražavajući saučešće porodici ubijenog žandarma.

I Nezavisni sindikat policije najoštrije je osudio ubistvo žandarma Sinđelića, a predsednik NSP Velimir Lukić nada se da će država brzo uhapsiti počinioce.

Povređeni Albanac stabilno

Albanac Z. N. koji je ranjen prekjuče i za kojeg se veruje da je šumokradica, hospitalizovan je u Kliničkom centru Niš. U ovoj ustanovi juče prepodne su kazali da je on zadobio prostrelnu ranu natkolenice, a da je njegovo stanje stabilno i da mu predstoji operacija.

Kfor osudio nelegalne akcije na administrativnoj liniji

Priština – Kfor je osudio sve nelegalne prelaske administrativne linije, svaku ilegalnu seču šuma i nasilne i nelegalne akcije, povodom incidenta u kome je poginuo pripadnik Žandarmerije. Komandant Kfora general Salvatore Farina i vršilac dužnosti šefa misije Euleksa Žoel Vašter izrazili su saučešće porodicama dvoje stradalih u nedavnim incidentima, i posebno policajcima srpske Žandarmerije, navodi se u saopštenju. Farina i Vašter pozivaju vlasti da pojačaju kontrolu da bi sprečili ilegalnu seču šume duž administrativne linije. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari