Učenici mitrovačke škole u projektu oživljavanja starih zanata 1Foto: mitrovica.info

U Osnovnoj školi „Jovan Popović” u toku je izložba učeničkih radova od pustovane vune, nastalih u saradnji sa članicama Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, reč je o novogodišnjim ukrasima nastalim kroz projekat „Pustovanje – očuvanje zanata u školama”, kojima su učenici pokazali da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti.

U projektu su učestvovali učenici četvrtog i sedmog razreda koji su svojim rukotvorinama ukrasili veliku novogodišnju jelku u holu OŠ „Jovan Popović”.

Dajana Savićević, predsednica Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”, navodi da je pustovanje vune tehnika nastala još u doba neolita.

„Odlučili smo se za Popovićevu školu posle jedne održane radionice jer smo videli da se deci to svidelo, da im je zanimljivo i da su se zainteresovali. Počeli smo još od septembra, prvo smo učenike upoznavali sa materijalima, vunom, načinom prerade, na neki način edukovali. Moram da ih pohvalim da su bili vredni i maštoviti, tako da su napravili divne predmete”, rekla je Savićević.

Ljiljana Radulović, učiteljica IV-3 razreda OŠ „Jovan Popović”, zahvalila se Udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” što su im omogućili da učestvuju u njihovom projektu.

Učenici koji su pohađali ovu radionicu naučili su kako se valja vuna i za svoj rad su dobili diplome.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari