Učenik Matematičke gimnazije Igor Engi: Razočaran sam 1Foto: Subotica.com

Razočaran sam postupkom direktora škole i žao mi je direktorke Matematičke gimnazije Mirjane Katić koja se trudi da nama učenicima pomogne u svemu – kaže za Danas Igor Engi, učenik Matematičke gimnazije (MG), koji je juče, umesto da bude dočekan aplauzom u svojoj nekadašnjoj osnovnoj školi, naišao na zatvorena vrata.

Podsetimo, u okviru humanitarne akcije koju već treću godinu zaredom sprovode Matematička gimnazija i Fondacija „Alek Kavčić“, MG od Fondacije dobija na poklon 20 računara, a oni isti broj svojih do tada korišćenih poklanjaju drugim školama.

Po pet računara dobile su OŠ „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca, „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca kao i „Laza Kostić“ iz Beograda, dok je samo Igorova nekadašnja osnovne škola „Ivan Milutinović“ u Subotici juče odbila da primi poklon.

– Ljudi iz Matematičke gimnazije, natovareni opremom, su se vratili na pola puta kada su im iz OŠ „Ivan Milutinović“ rekli da ne mogu da prime donaciju, bez obrazloženja. Rečeno mi je da škola ne može da nam ukaže gostoprimstvo, ne znam trenutno da li ćemo nekom drugom prilikom moći da im uručimo. Direktorka Matematičke gimnazije, kako sam obavešten, obratila se školi u Subotici pre dve nedelje, kada je dogovoren datum i vreme primopredaje – rekao je Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“, a preneo portal Subotica.com.

Igor Engi kaže za Danas da se on sa roditeljima pojavio ispred škole pošto se trenutno nalazi u Subotici i da su tek tada saznali da je direktor OŠ „Ivan Milutinović“ otkazao posetu delegaciji Matematičke gimnazije koja je bila u putu ka tom gradu. Igor kaže im se niko od zvaničnika škole nije obratio i objasnio zašto je donacija računara sporna. Na pitanje da li je njegova želja bila da svojoj nekadašnjoj osnovnoj školi budu poklonjeni računari, kaže da je predlog potekao od direktorke Matematičke gimnazije i da se on sa tim složio.

Upitan po čemu pamti školovanje do osmog razreda, Igor kaže:

– Ja pamtim svoje nastavnike koji su se mnogo trudili da uspem, kako predavanjima, tako i podrškom. Vozili su me na takmičenja, trudili se da dobijem smeštaj kada smo putovali na takmičenja. Oni su se najbolje pokazali – kaže Igor.

Posle ovog neprijatnog događaja on je uputio imejl na adrese nastavnika i uprave OŠ „Ivan Milutinović“, kao i roditelja čija deca pohađaju ovu osmoletku, sa vrlo emotivnom porukom, ali nas je zamolio da je ne objavljujemo.

Na pitanje da li mu se neko iz škole posle svega obratio, Igor kaže da mu se pre jučerašnjeg događaja javila njegova učiteljica jer je čula za ovu lepu akciju i obećala da će doći da ga vidi. Nakon što je poslao mejl, dobio je poruke podrške od više profesora koji svedoče da nisu ni bili obavešteni o humanitarnoj akciji.

Ivan Stipić, direktor OŠ „Ivan Milutinović“, obradio se danas javnosti saopštenjem u kome izražava žaljenje što se humanitarna akcija Matematičke gimnazije „morala odložiti zbog aktuelnih dešavanja koja su u pripremama bacila političku senku na obrazovno-vaspitni gest“.

„Donacija je dogovorena sa beogradskom školom koja je u obavezi prema donatoru pokloniti računare, nije dogovarana nikakva tribina i razgovori sa roditeljima grada Subotice. Predviđeno je da će predstavnici naše škole, članovi Saveta roditelja, Školskog odbora i nastavnika, dočekati profesore i direktoricu škole i zahvaliti se na donaciji. U protekla dva dana na društvenim mrežama masovno su pozivani roditelji Grada Subotice u našu školu, radi prisustva na sledeći način: „Ko god želi da se upozna i širi vidike vezane za obrazovanje…, prof Kavčić dolazi, potrebna mu je podrška jer ga izdavačka kuća Klet i država „ozbiljno pritiskaju“…, jer je nakon oficijelnog dela u školi predviđeno druženje sa roditeljima“. Ostaje nepoznato odakle informacija o vremenu dolaska gostiju i slobodi da se neko poziva u državnu ustanovu bez ikakvog pitanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog aktuelne epidemiološke situacije i propisanih mera ponašanja, škola nije mogla da preuzme rizik masovnog okupljanja.

„Ukoliko roditelji žele da šire vidike vezane za obrazovanje, potrebno je organizovati skup na tu temu sa odgovarajućim institucijama, a ne zloupotrebiti događaj humanitarne donacije računara školi. Odgovornost ovog događaja je na onima koji su ra pokušali zloupotrebiti i okupljali se ispred naše škole“, poručio je direktor.

On tvrdi da je direktorka Matematičke gimnazije zamoljena da ne donosi donaciju zbog situacije juče oko 10 i 30 časova, kad je još bila u Beogradu. Direktorka MG Mirjana Katić nije želela da komentariše ceo događaj, a iz Fondacije „Alek Kavčić“ su nam potvrdili da je poziv iz subotičke škole stigao dok su bili na auto-putu.

U Fondaciji „Alek Kavčić“ kažu da nikakav poziv nisu upućivali roditeljima, niti su planirali organizaciju tribine u subotičkoj školi.

Igor Engi je široj javnosti poznat kao jedan od najuspešnijih učenika Matematičke gimnazije, osvajač brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Za koji dan kreće u četvrti razred. Na pitanje da li će studije nastaviti u inostranstvu Igor kaže da će pokušati da upiše neki od univerziteta van Srbije, a ako ne uspe, njegov izbor će najverovatnije biti Matematički fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari