Udruženja: Formirati "ozbiljnu radnu grupu" u izradi amandmana na Ustav 1Foto: Fonet/ Nenad Djordjevic

Ministarstvo pravde Srbije trebalo bi da formira novu „ozbiljnu radnu grupu“ koja će uraditi nove predloge amandmana za promenu Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, na osnovu mišljenja Venecijanske komisije, a zatim bi trebalo da usledi javna rasprava, ocenili su danas predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da ovo Društvo i nevladine organizacije smatraju da je nemoguće popraviti postojeće amandmane i da bi trebalo da se pristupi izradi novih.

Boljević je rekla da je Venecijanska komisija imala puno primedaba na ove amandmane i dodala da je jasno da onima koji su radili sadašnji Nacrt amandmana moraju da pomognu stručnjaci iz ustavnog prava.

„Očekujemo da bude oformljena nova radna grupa sa eminentnim profesorima ustavnog prava koji bi napisali nov Nacrt amandmana“, rekla je ona na konferenciji za novinare organizovanoj povodom mišljenja Venecijanske komisije na Nacrt amandmana za promenu Ustava Srbije.

Boljević je dodala da bi Nacrt trebalo da bude predstavljen javnosti, kao i da bi trebalo da se otvori javna rasprava.

Prema njenim rečima, u mišljenju na 29 amandmana Venecijanska komisija iznela je 44 preporuke, jedna se odnosi na proces, a ostale na suštinu.

Boljević je rekla da je sva pitanja, na koja su ukazivala strukovna udruženja, i Venecijanska komisinja uočila kao problematična ili nedovoljno jasna, a neka identifikovala kao nepostojeća, a to je, na primer, pitanje sudskog budžeta.

Ona je navela da je Venecijanska komisija govorila o lošem konsultativnom procesu i debati i pozvala vlast u Srbiji da ne štedi napore u tome da obezbedi konstruktivnu i pozitivnu atmosferu u kojoj bi se odvijala rasprava o novim amandmanima kada budu u Skupštini Srbije na javnoj debati.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja Miodrag Majić rekao je da je Venecijanska komisija uočila sve ono na šta je stručna javnost ukazivala.

Kritike Venecijanske komisije su brojne i reč je o ozbiljnim i sveobuhvatnim predlozima i sugestijama, a zabrinjava prva reakcija Ministarstva pravde Srbije, koje je navelo da je zadovoljno mišljenjem Venecijanske komisije, istakao je on.

Njega zabrinjava i to što se u prvim reakcijama uopšte ne pominje opcija otvaranja debate i formiranja „ozbiljne radne grupe“.

On je rekao da ćemo, ukoliko se ne formira nova „ozbiljna radna grupa“ koja će raditi na novim amandmanima, „dobiti osnovu za još gore pravosuđe od onog kakvo danas imamo“.

„Kada se i ako eventualno približimo Evropi, ozbiljnije nego što smo danas, ponovo ćemo biti vraćeni na popravni“, ocenio je Majić.

On je rekao da je „osnovni zadatak svakog mislećeg pravnika i svakog ko je u ovom trenutku u pravosuđu da od Ministarstva pravde zahteva da formira radnu grupu ozbiljnih ljudi, profesora, stručnjaka koji se bave pitanjima ustavnog prava i omogući pravu, suštinsku, smislenu javnu debatu u kojoj će se učesnici poštovati i slušati šta imaju da kažu i oni koji ne misle kako to zvanična politika nalaže“.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je da se slažu sa Venecijanskom komisijom kada je u pitanju izbor vrhovnog javnog tužioca i javnih tužilaca i dodao da je za njihov izbor potrebna kvalifikovana većina.

„Jasno se kaže da tužioci ne mogu biti odgovorni parlamentu“, rekao je Antonijević.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak rekao je da predlog amandmana koji Vlade Srbije ne odgovara Akcionom planu za Poglavlje 23.

„Cilj Akcionog plana i pregovora je nezavisnost pravosuđa i pluralizam u radu najviših pravosudnih organa, pre svega, Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. Mišljenje na više mesta kaže da predložena rešenja ne obezbeđuju taj pluralizam. Predloženi amandmani to nisu obezbedili što je Venecijanska komisija na više mesta rekla“, naveo je Međak.

On je rekao da je vreme da se vratimo u okvire Akcionog plana i da Skupština Srbije postane mesto rasprave, kao i da se formira radna grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari