Udruženja građana: Mera protiv buke besmislene i diskriminatorne 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ ulicu su danas zajedničkim saopštenjem odgovorila na najavu novih ograničenja radnog vremena za pojedine ugostiteljske objekte koja je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ograničavanje radnog vremena ugostiteljima na Vračaru, udaljenim do 50 metara od stambenih objekata, čije je usvajanje u petak najavio zamenik Vesić, „nije samo besmislena, već je i diskriminatorna mera i za ugostitelje i za građane“, piše u saopštenju.

„Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ zato zahtevaju povlačenje te mere s dnevnog reda zasedanja Skupštine Grada Beograda „kao besmislene i štetne, i traže hitno uključivanje građana i struke u donošenje efikasnog i održivog rešenja za problem buke u celom gradu“.

Dva udruženja su zbog najave te mere najavila i prijavu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Sporna je i brzina kojom se donosi najavljena mera, pišu dva udruženja: „predlog su, navodno, dali odbornici Opštine Vračar 6. novembra, Gradsko veće ga je navodno usvojilo već dan kasnije, a već je uvršćen u dnevni red zasedanja gradske skupštine zakazanog za 12. novembar“.

„Ponovo bez uključivanja građana i stručnjaka, gradska uprava žuri da neadekvatnim i proizvoljnim kozmetičkim merama ostavi utisak kako rešava nagomilane komunalne probleme grada, dok ih, zapravo, svojom nekompetentnošću umnožava i dodatno komplikuje“, piše u saopštenju.

Na identičan način, piše dalje, „pre tri godine sklepano je za jedno popodne ‘rešenje’ problema buke u samo jednoj ulici, Cetinjskoj, ograničenjem radnog vremena lokalima koji su udaljeni do 150 metara od prvih stanova“, ali, otkako je ta mera uvedena, „problem buke na toj lokaciji… je eskalirao i rezulitirao pokretanjem postupka protiv grada po tužbi građana zbog buke, juna ove godine“.

„Buka kao posledica neregulisanog rada ugostiteljskih objekata, pre svega kafića i noćnih klubova, zahteva sistemske mere koje će se primenjivati kumulativno i važiti jednako za sve lokale“, ukazala su dva udruženja.

To su: obavezna zvučna izolacija kao uslov za rad, precizno razdvajanje nadležnosti MUP-a, Komunalne milicije i inspekcija „da bi se izbegla preklapanja i prebacivanje odgovornosti, ovlašćivanje svih službenih lica da po prijavi na licu mesta mere buku i odmah zatvore lokal i naplate kaznu ukoliko se utvrdi prekoračenje dozvoljenih vrednosti“.

Preduslov su hitne izmene Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i Zakona o javnom redu i miru, i dopune Pravilnika o obavljanju ugostiteljske delatnosti u delu koji se tiče zvučne izolacije.

„Nije poznato zbog čega Beograd ne primenjuje nadležnost koja se tiče propisivanja dodatne zvučne izolacije u lokalima s muzičkim sadržajem, koju mu je pre više od tri godine ustupila Republika Srbija“, piše u današnjem zajedničkom saopštenju udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari