Udruženje antifašista Zrenjanina: Kuća narodnog heroja Servo Mihalja propada 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Udruženje antifašista Zrenjanina saopštilo je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, da je sramota što u tom gradu propada kuća narodnog heroja Servo Mihalja i upitala zašto vlast ne čini ništa da to popravi, iako se deklarativno zalaže za antifašizam.

„Pozivamo lokalnu vlast da prestanu sa izigravanjem neinformisanosti i da učini sve da se saniraju posledice propadanja spomenika koji podsećaju na antifašističku borbu“, poručilo je Udruženje antifašista Zrenjanina u saopštenju za javnost.

Zatražili su od lokalnih vlasti u Zrenjaninu da sprovedu i akciju uklanjanja grafita mržnje u tom gradu te da u saradnji sa osnovnim i srednjim školama obezbede održavanje barem tri nastavna časa godišnje, na kojima bi učenici bili upoznati sa svim aspektima fašizma i nacizma.

Dodali su da se snažno protive istorijskom revizionizmu i stalnim pokušajima relativizacije antifašističke borbe u Srbiji.

„Tragično je da i 75 godina posle pobede nad fašizmom postoje grupacije koje otvoreno šire mržnju, pozivaju na nasilje i obračun sa ranjivim grupama“, piše u saopštenju.

Kao primere za veličanje saradnika fašista iz Drugog svetskog rata, naveli su veličanje četničkog komandanta Draže Mihailovića i čestu blagonaklonost prema ulozi kvislinškog rpedsednika Vlade Srbije Milana Nedića.

„Ulice su prepune simbola koji šire govor mržnje. Esktremističke grupe otvoreno deluju, a sada su na udaru migranti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari