Udruženje pacijenata “Progovori” obeležava desetogodišnjicu borbe protiv karcinoma jajnika 1foto: Jakov Simovic (1)

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, ove godine se obeležava pod sloganom “Svaki dan je važan”, saopštilo je udruženje Progovori.

Kako su naveli u saopštenju, u našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života. Svakog dana u Srbiji tri žene obole, a jedna umre od ove bolesti.

Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice “Progovori” zato poziva žene da redovno odlaze na ginekološke preglede, brinu o vlastitom zdravlju i budu informisane.

Udruženje „Progovori“ ističe da ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti.

„Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje. Udruženje pacijenata “Progovori” ove godine obeležava i desetogodišnjicu borbe protiv ovog opakog karcinoma“, navodi se u saopštenju.

„Deset godina je kako smo progovorile i kako podižemo svest o raku jajnika, edukujemo, sarađujemo sa zdravstvenim vlastima, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Udruženje je osnovano sa ciljem da što brže i što konkretnije pomogne pacijentkinjama koje boluju od ove teške bolesti. Ova bolest u Srbiji godišnje odnese 450 života. Kao sto nam je svaki dan važan, tako nam je i svaka terapija važna… Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo problem dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nakon nekog vremena kod većine žena javi se otpornost (rezistencija) na hemoterapijski lek. Neke žene pate i od nuspojava povezanih s lekom pa i lošim kvalitetom života kao posledicom lečenja. Zato postoji potreba za novim vrstama lečenja koje će imati manje nuspojava, a to je ujedno i razlog pokušaja lečenja hormonskom terapijom. Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomogli bismo na ovaj način, kako bi produžile život i poboljšale kvalitet života kao što se to u celom svetu čini“ rekla je Gorica Đokić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grilića materice „Progovori“.

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta, a prema najnovijim statistikama 1 od 78 žena suočava se sa ovim problemom. Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari