Udruženje tužilaca Srbije pozvalo vlast da osudi izjavu Simonovića upućenu tužiocu 1Dragoljub Simonović Foto: Beta/Nenad Petrović

Udruženje tužilaca Srbije (UTS) pozvalo je danas najviše predstavnike izvršne vlasti da osude izjavu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i na taj način pokažu da ne dele njegov stav.

Time će, kako navodi UTS, razuveriti zamenike javnog tužioca u Srbiji da je normalno da im javni zvaničnici upućuju upozorenja zato što rade svoj posao.

Kako se navodi u saopštenju UTS-a, svaka direktna ili indirektna pretnja javnom tužiocu je ozbiljna i uzmemirujuća.

„Izjava Simonovića očigledno predstavlja pritisak i na sve druge zamenike javnog tužioca koji se nađu u istoj situaciji da postupaju u predmetima u kojima su potencijalni osumnjičeni javni zvaničnici“, piše u saopštenju.

Simonović je u četvrtak na sudjenju zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, izmedju ostalog, rekao da „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac“.

UTS navodi da takav iskaz jasno predstavlja stavljanje u izgled tužiocu, šta se može desiti sa njegovom karijerom ukoliko ne postupi na način povoljan po okrivljenog.

Saopštenju UTS pridružili su se i Društvo sudija Srbije, Evropski pokret u Srbiji, Кomitet pravnika za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari