BNV: Udžbenikom za osmi razred povređena prava bošnjačke nacionalne manjine 1Novi Pazar, foto: Senad Župljanin

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povredilo je prava pripadnika nacionalnih manjina odobravanjem udžbenika za osmi razred osnovne škole u kom se negira postojanje bosanskog jezika, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće pozivajući se na poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković.

U saopštenju  Bošnjačkog nacionalno vijeća (BNV) navodi se da je poverenica u izdatom mišljenju Ministarstvu preporučila da preduzme mere iz svoje nadležnosti propisane zakonima o udžbenicima u cilju izmene sadržaja koji negira bosanski jezik.

Navedeno je i to da bi Ministarstvo trebalo da postupi po preporuci u narednih 30 dana, od kada su izdati i mišljenje i preporuka, kao i da žalba nije moguća.

Bošnjačko nacionalno vijeće navodi i prethodne godine reagovali na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“, u kome se pod slovenskim jezicima, u južnoslovenskoj grupi navode slovenački, makedonski, bugarski i srpski uz koji je stavljena fusnota – „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari