U selima Ribariće, Koniče i Dubovo, u tutinskoj opštini, u nedelju su ponovljeni izbori za Nacionalni savet Bošnjaka (Bošnjačko nacionalno veće – BNV). Po odluci RIK izbori su u Ribariću i Koniču ponovljeni zbog cepanja biračkog spiska, a u Dubovu zato što je u glasačkoj kutiji bilo više listića od broja izašlih birača.

Nedeljni izbori su samo potvrdili pobedu liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“. Na sva tri biračka mesta Ugljaninova lista je osvojila 798 glasova, a lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ 229. U Ribariću lista „Za bošnjačko jedinstvo“ osvojila je 364 a druga lista 87 glasova. U Koniču za listu „Za bošnjačko jedinstvo“ opredelilo se 186 birača, a za drugu listu 46.I u Dubovu nadmoćna pobeda liste koju je predvodio Ugljanin 248 prema 96.

Prema preliminarnim rezultatima RIK, na ova tri biračka mesta, izašlo je 45 odsto od ukupnog broja upisanih u poseban birački spisak.

Nosilac liste „Za bošnjačko jedinstvo“ Ugljanin, na konferenciji za novinare, ocenio je da je na izborima za BNV „pobedila ideja bošnjačkog jedinstva“ i da novi saziv veća „ima legitimitet da reši sve probleme i nerešena pitanja Bošnjaka“. Najavio je da će prvi zadatak novog BNV biti promena Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jer „zbog njega 30 odsto manjina nije glasalo na ovim izborima, iako su to želeli“. Ugljanin je ponovio da će pozvati predstavnike liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ da učestvuju u radu budućeg saziva BNV, ali i svim ostalim institucijama i intelektualcima „koji se bave nacionalnim pitanjem Bošnjaka“.

Želja nam je da okupimo najbolje kadrove. Na ove liste se nalaze kvalitetni ljudi – naglasio je nosilac liste „Za bošnjačko jedinstvo“ i dodao da se neće baviti brojkama, izbornim rezultatima, već kvalitetom.

Lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ nezadovoljna je rezultatima glasanja na ponovljenim izborima na tri biračka mesta u opštini Tutin i ne prihvata ih. Iz izbornog štaba ove liste je saopšteno da od RIK traži da poništi ponovljene izbore, jer se na tim biračkim mestima „odigravala izborna farsa uz pomoć opštine Tutin i RIK“.

„Legalitet izbornoj krađi članova biračkih odbora iz redova SDA Sandžaka dao je zamenik predsednik RIK Ivan Šebek. Naša izborna lista bila je prinuđena da organizuje nadzor pomoću video kamera. Prema video dokumentu, broj glasova u odnosu na stvarno izašle je za 303 veći“ navodi se u saopštenju ove liste, koja je podnela krivične prijave protiv Šebeka, sekretara RIK Veljka Odalovića i člana rednog tela RIK za opštinu Tutin Adnana Šehovića „Zbog organizovane krađe izbora na tri ponovljena biračka mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari