Uhapšen Dane Lukajić 1Foto: Stefana Savić

Hrvatska policija uhapsila je danas Danu Lukajića člana Udruћenja „Jadovno 1941“, koji je putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, preneo je RTRS.

Kako prenosi HRT, Lukajić je navodno osumnjičen za ratne zločine, a bio je pomoćnik komandanta srpskog logora Manjača.

Jedan od putnika u autobusu, koji je želeo da ostane anoniman, ispričao je Srni kako nije bilo nikakvih problema prilikom prelaska granice sa Hrvatskom, već da su hrvatski policajci u Ličkom Petrovom selu priveli Lukajića i još jedno lice, verovatno, po dojavi granične policije zbog dodatne kontrole.

On je rekao da je lice, koje je privedeno sa Lukajićem, posle kratke provere vraćeno u autobus, dok je Lukajić zadržan.

Isti izvor je naveo da mu hrvatski policajci nisu dozvolili da fotografiše ovaj incident, i da su zatražili da navuče zavesu na prozor autobusa.

Predsednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastaljić izrazio je negodovanje zbog ovog incidenta, jer je to bio razlog i zašto je više od jednog časa kasnilo obeležavanje Dana sećanja na Jadovno.

Negodovanje zbog hapšenja Lukajića izrazili su i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

U organizaciji Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu obeleŽeno je sećanje na više od 40.000 stradalih u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari