Uhapšen muškarac iz Šapca zbog lova i povređivanja strogo zaštićene ptice 1Foto: DZPPS

Zbog lova i povređivanja mišara, strogo zaštićene ptice grabljivice, uhapšen je M. N. (54) iz Šapca, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako navode, nemu je određen pritvor zbog krivičnih dela zlostavljanje i ubijanje životinja i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Obaveštenje da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci nalazi povređeni mišar stiglo je krajem decembra od zabrinutih građana a ekipa iz tima za borbu protiv krivolova, koja deluje u okviru DZPPS, odmah je kontaktirala novoosnovanu jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije i uputila se na teren kako bi asistirala policijskim službenicima.

Utvrđeno je da je okrivljeni na neobrađenoj parceli, na svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača, na koji su stavljena kljusa, zakonom zabranjena zamka, koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač.

„Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom leve noge, ali je uprkos strašnim povredama i dalje bio živ. Mišar je, nakon izvršenog policijskog uviđaja, zbrinut u lokalnoj veterinarskoj ambulanti, a zatim je premešten u Beogradski zoo vrt, gde je pod stalnim nadzorom biologa i veterinara. Kako saznajemo, usled strašnih povreda koje je zadobila, ptici je amputirana noga i ona se trenutno privikava na život sa jednom nogom“, kaže Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako naglašava, mišar je ptica koja svake godine uništi na hiljade glodara, pa se svakim ubijanjem ili povređivanjem ove vrste, nanosi ogromna šteta poljoprivrednicima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari