Uhapšeno deset osoba, pronađena velika količina naoružanja 1

Na severu Srbije, na području Apatina i Sombora razotkrivena je i uhapšena grupa pod 10 lica koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, potvrdio je za TV Pink ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je istakao da su uhapšeni i organizatori grupe i naveo je da je pronađeno devet kilograma plastičnog eksploziva, sa više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dve zolje, 10 tromblonskih mina, osam automatskih puški, dve poluautomatske.

Među oružjem je, kako je naveo bio i jedan puškomitraljez, šest pištolja, dva karabina, malokalibarska puška i jedna protivtenkovska mina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su zbog sumnje da su učestovali u nedozvoljenoj proizvodnji, držanju, nošenju i prometu oružja i eksplozivnih materija danas uhapšeni S.K. (1981), D.G. (1976), D.D. (1972), M.B. (1995), D.Đ. (1965), N.K.(1989), D.C. (1988), M.O. (1970), R.G. (1989) i B.M. (1987).

Uhapšeno deset osoba, pronađena velika količina naoružanja 2

Foto: MUP

U saopštenju je precizirano da je u toj opsežnoj akciji policija oduzela devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma eksploziva TNT sa više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dve zolje, deset tromblonskih mina, osam automatskih i dve poluautomatske puške, pušku M-48, puškomitraljez, šest pištolja, karabin sa optičkim nišanom, malokalibarsku pušku „pumparicu“, uređaj za noćno osmatranje, oko 6.000 komada municije, protivtenkovsku minu i nekoliko metara sporogorećeg štapina.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe po nalogu organizatora S.K. tokom 2016. godine nabavljali veće količine oružja, municije i eksplozivnih materija. S.K. je odlazio na unapred dogovorene lokacije i preuzimaooružje, municiju i eksplozivna sredstva, a potom pronalazio kupce, da bi potom pripadnicima kriminalne grupe isplaćivao dogovoreni iznos, navodi se u saopštenju.

Bez direktne veze sa Jajincima

Istraga za sada nije utvrdila direktnu vezu između oružja koje je jutros zaplenjeno i onoga pronađenog nedavno u Jajincima, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je u skupštini Srbije učestvovao u predstavljanju akcije „Isključi nasilje“. On je rekao da su u toku provere koje će pokazati kome je zaplenjeno oružje bilo namenjeno, da li je cilj uhapšenih bio samo prodaja ili su postojale veze sa nekim drugim događajima u Srbiji. Stefanović je rekao da u ovom trenutku ne može da saopšti više informacija da se ne bi nanela šteta istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari