Ujedinjeni protiv kovida: Krizni štab da preuzme odgovornost 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zatražilo je da se „hitno odreaguje na pogoršanje epidemijske situacije“ uvođenjem novih mera, ali i da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih i prosvetnih radnika.

U otvorenom pismu Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje Batut, UKP je izneo još nekoliko zahteva – uključujući i da se što pre osmisli model izvođenja nastave od septembra.

Kako ističu, oni ne podržavaju ideju o razdvajanju dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali „apeluju na zdravstvene vlasti da omoguće da se deca preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja, a na roditelje da zaštite sebe i svoju decu kako bi se život i obrazovanje što pre normalizovali“.

UKP takođe smatra je potrebno sprovesti strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju, uvesti obaveznu vakcinaciju za prisustvo različitim događajima, i organizovati zdravstveni sistem tako da se ne ugrožava ne-kovid nega.

Potrebno je i da „država prestane da preko režimskih medija promoviše nenaučne i nakaradne stavove pojedinaca koji u naučnoj zajednici ne uživaju nikakav ugled, niti na bilo koji način učestvuju u lečenju obolelih od kovida, ali svojom slatkorečivošću i zvučnim titulama mogu da zavedu javnost“, navode takođe iz UKP.

Oni pozivaju i profesionalna udruženja (LKS, SLD) i medicinski fakultet da pozovu na odgovornost svoje članove, „koji iz bilo kojih razloga sluđuju javnost iznosenjem besmislica, izmisljotina, neutemeljenih sumnji i, često, nastranih viđenja“.

UKP takođe upućuje zahteve i Kriznom štabu, tražeći od ovog tela da „preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas, kad je već preuzeo funkciju Republičke komisije za zarazne bolesti, što se postiže poštovanjem naučnih saznanja, a ne trulim kompromisima“. Traži se od KŠ da „savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu (i zašto ne mogu) da se ostvare“.

UPK navode i da mora da se ukine „zabrana Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i Institutu za medicinska istraživanja (IMI) da objavljuju podatke o serokonverziji posle druge doze i, posebno, o opadanju titra antitela tokom vremena po vrsti vakcine kao i da se izvede nacionalna studija o efektivnosti svih vakcina, (posebno bitno za različite uzrasne grupe) na osnovu ukrštanja baza podataka koje već postoje“.

Na kraju, UKP traži i odgovor na pitanje koji  „pojedinac ili grupa koji biti odgovoran/odgovorna za obolevanje i umiranje građana vakcinisanih kineskom vakcinom, ukoliko im bude uskraćena treća doza“.

Ceo tekst otvorenog pisam dostupan je ovde. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari