Ujedinjeni protiv kovida: Krizni štab da preuzme odgovornost 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zatražilo je da se „hitno odreaguje na pogoršanje epidemijske situacije“ uvođenjem novih mera, ali i da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih i prosvetnih radnika.

U otvorenom pismu Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje Batut, UKP je izneo još nekoliko zahteva – uključujući i da se što pre osmisli model izvođenja nastave od septembra.

Kako ističu, oni ne podržavaju ideju o razdvajanju dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali „apeluju na zdravstvene vlasti da omoguće da se deca preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja, a na roditelje da zaštite sebe i svoju decu kako bi se život i obrazovanje što pre normalizovali“.

UKP takođe smatra je potrebno sprovesti strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju, uvesti obaveznu vakcinaciju za prisustvo različitim događajima, i organizovati zdravstveni sistem tako da se ne ugrožava ne-kovid nega.

Potrebno je i da „država prestane da preko režimskih medija promoviše nenaučne i nakaradne stavove pojedinaca koji u naučnoj zajednici ne uživaju nikakav ugled, niti na bilo koji način učestvuju u lečenju obolelih od kovida, ali svojom slatkorečivošću i zvučnim titulama mogu da zavedu javnost“, navode takođe iz UKP.

Oni pozivaju i profesionalna udruženja (LKS, SLD) i medicinski fakultet da pozovu na odgovornost svoje članove, „koji iz bilo kojih razloga sluđuju javnost iznosenjem besmislica, izmisljotina, neutemeljenih sumnji i, često, nastranih viđenja“.

UKP takođe upućuje zahteve i Kriznom štabu, tražeći od ovog tela da „preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas, kad je već preuzeo funkciju Republičke komisije za zarazne bolesti, što se postiže poštovanjem naučnih saznanja, a ne trulim kompromisima“. Traži se od KŠ da „savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu (i zašto ne mogu) da se ostvare“.

UPK navode i da mora da se ukine „zabrana Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i Institutu za medicinska istraživanja (IMI) da objavljuju podatke o serokonverziji posle druge doze i, posebno, o opadanju titra antitela tokom vremena po vrsti vakcine kao i da se izvede nacionalna studija o efektivnosti svih vakcina, (posebno bitno za različite uzrasne grupe) na osnovu ukrštanja baza podataka koje već postoje“.

Na kraju, UKP traži i odgovor na pitanje koji  „pojedinac ili grupa koji biti odgovoran/odgovorna za obolevanje i umiranje građana vakcinisanih kineskom vakcinom, ukoliko im bude uskraćena treća doza“.

Ceo tekst otvorenog pisam dostupan je ovde. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Ujedinjeni protiv kovida: Krizni štab da preuzme odgovornost”

  1. Moja supruga radi na VMA. Od pocetka pandemije je antivakserski nastrojena, kao i vecina njenih kolega.
    Boze dragi, kakve price oni pricaju medju sobom, ja se pitam ima li tu iko mozga?
    Svima bi uveo obaveznu vakcinaciju, ali ne pod prinudom. Jednostavno – nisi vakcinisan, ne mozes u salu (ordinaciju). Ne ides u salu? Pa, nema para…
    A ti i dalje trubi o stetilitetu, chemtrails, i o ostalim sr@nyim@….

  2. Moja porodica svi rodjaci i prijatelji vakcinisani ali sad sve vise razmisljam da smo pogresili jer kad doktori i medicinske sestre prifesiri policija vojska nece da se vakcinise sto smo mi bolji od njih.Pogledajte najveci antivakser dr Nestorovic a dr Kon i drugi ni da ga u losem pomenu glavno je da udaraju na narod

  3. Ujedinjeni protiv kovida da se izjasne: Da li se radi o eksperimentalnoj vakcini,zašto svi od proizvođača do lekara koji vakciniušu narod skidaju sa sebe odgovornost u slučaju negativnih efekata? Kada i gde je izolovan virus i da li vakcine deluju na sve sojeve koji će se pojaviti?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.