Ukinuta vanredna situacija u Užicu 1Foto: N. Kovačević

Vanredna situacija u Užicu, koja je zbog epidemije virusa korona poslednji put uvedena pre šest meseci, ukinuta je danas.

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, proteklog dana, potvrđeno je osam novih slučajeva infekcije u gradu, što je višestruko manje od dnevnih proseka u martu ove godine.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je objasnila da „više nema potrebe da se preduzimaju posebne mere za suzbijanje epidemije“ zbog, kako je rekla, „jednocifrenog broja novozaraženih i više od 50 odsto vakcinisanih punoletnh građana“.

Kazala je da je „situacija u gradu stabilizovana i da se kontrola epidemije može sprovoditi redovnim merama, koje su propisane uredbom Vlade Srbije“.

„Gradski štab još jednom apeluje na građane da budu odgovorni, jer je u njihovom interesu i interesu očuvanja javnog zdravlja da izbegavaju rizična okupljanja, nose zaštitne maske, održavaju propisanu fizičku distancu i da se vakcinišu”, poručila je gradonačelnica i načelnica Gradskog šaba.

Zoran Militarov, zamenik načelnika tog štaba, rekao je da na poboljšanu epidemijsku situaciju ukazuju podaci užičkog Zavoda za javno zdravlje.

„U martu smo imali 1.757, aprilu 1.012 , a od početka maja 249 pozitivnih na kovid 19. Ovakva situacija ne znači da je kovid nestao. I dalje je vrlo visok rizik, zbog čega treba nastaviti primenu mera koje su se preduzmale do sada“, rekao je Mlitarov, koji je i načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

On je dodao da je „u prethodnom periodu bilo oko 4.700 kontrola i dosta izrečenih prekršajnih kazni“, zbog nepoštovanja mera, te da se „po tom osnovu u republički budžet slilo više od 10 miliona dinara“.

Dr Nataša Gagović, pomoćnica direktora Zdravstvenog centra Užice, rekla je da je Opšta bolnica Užice izašla iz kovid sistema i da se pacijenti inficirani virusom korona leče u privremenoj kovid bolnici, u bivšoj užičkoj kasarni.

„U kovid bolnici je trenutno 67 pacijenata iz celog Zlatiborskg kruga, a na odeljenjima Opše bolnice Užice, na kojima su se lečili inficirani, sada se leče nekovid pacijenti“, obasnila je dr Gagović.

Vanredna situacija u Užicu je prvi put uvedena 6.jula prošle godine, nakon čega je ukinuta, ali je ponovo je proglašena 23. novembra iste godine.

 

Odziv vakcinaciji

Na jučerašnji dan, kako je rekao Militarov, u Užicu su obe doze vakcine primile 23. 054 osobe, a njih oko 4.000 čeka drugu dozu. „Sve više je preduzeća, ugostitelja, taksi udruženja čiji zaposleni dolaze kolektivno da se vakcinišu“, dodao je Militarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari