Ulični performansi u Vranju i Bujanovcu u okviru kampanje "Jedna milijarda ustaje" 1Akcija u Bujanovcu Foto: Odbor za ljudska prava Vranje

Globalna kampanja “Jedna milijarda ustaje“ protiv rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama i ženama održana je istovremeno na dve lokacije, danas u Vranju i Bujanovcu, u organizacija Odbora za ljudska prava Vranje i partnerstvu sa Građanskim inicijativama.

Učestvovalo je pedesetak aktivistknja Odbora, Udruženja Romkinja  Bujanovac i OCD BeYond.

Svetska kampanja “Jedna milijarda ustaje“ prepoznatljiva je po performansu „plesom protiv nasilja“.

Devojke su držeći visoko transparente sa porukom na srpskom, albanskom i romskom “Nasilje nije ljubav“, „Devojke menjaju svet“ plesale u centru Vranja i Bujanovca.

– Pored plesa, aktivistkinje su informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju, a oni su pisali, na tri jezika:srpski, romski, albanski, osnažujuće poruke za žene i devojke – kažu u Odboru za ljudska prava u Vranju.

Nasilje nad devojčicama je prisutno i u gradovima u kojima živimo, zajednički stav je tinejdžerki iz Vranja i Bujanovca, srpske,albanske i romske nacionalnosti.

– Blizu osamsto tinejdžerki  je učestvovalo na vršnjačkim radionicama u školama, „čajankama“, gde su direktno su informisane o prepoznavanju rodnog nasilja u porodici  i partnerskim odnosima.

Na osnovu istraživanju OCD  u Srbiji svaka peta devojčica uzrasta od trinaest do devetnaest  godina doživela seksualno nasilje, a njih 74 procenata su  žrtave nasilja, i one se nikome nisu obratile za pomoć, zbog čega su i organizovani ovi ulični performansi – navode volonterke nove generacije koje su angažovane u Kutku za devojke u Vranju.

OCD Odbor za ljudska prava Vranje je 2019. godine dobitnik je svetske nagrade “Sa i za devojke“ , dok je istovremeno Program SOS Kutka za devojke Vranje  proglašen najboljim programom za devojčice uzrasta trinaest do 18 godina, u Evropi i srednjoj Aziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari