ULUS: Deo članstva onemogućen da glasa na Skupštini zbog nezadovoljne grupe 1Foto: ULUS

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) saopštilo je danas da je deo članstva koji je u radu godišnje Skupštine udruženja učestvovao iz Galerije ULUS-a onemogućen da glasa u nekoliko navrata na onlajn Skupštini zbog grupe članova koja je sporila organizovanje tog događaja putem interneta.

Deo članstva ULUS-a negodovao je sinoć u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici zbog održavanja onlajn godišnje Skupštine ULUS-a zahtevajući da se taj događaj organizuje isključivo uživo, zbog čega je došlo i do verbalnih sukoba grupa.

„Razlog za onemogućavanje dela članstva da uzme učešće u realizaciji onlajn Skupštine je prisustvo na pristupnoj tački u Galeriji određenog broja članova od kojih većina koristi internet, društvene mreže, kao i Zum aplikaciju, ali su odlučili da dolaskom u Galeriju ometanjem rada sednice izraze svoje neslaganje povodom odluke da se Skupština organizuje onlajn, a zbog sukoba dve grupe članova u samoj Galeriji, intervenisala je i policija“, navodi se u saopštenju ULUS-a.

Naglašeno je da je organizacijom onlajn Skupštine omogućeno da ULUS ispuni svoje zakonske obaveze, kao i članstvu iz Srbije i onom delu koje doprinosi nacionalnoj kulturi tako što živi i stvara u inostranstvu, da ravnopravno učestvuje i doprinese radu Udruženja.

„Ove provokacije uzrokovale su verbalne sukobe uz pokušaje fizičkog napada vandalski nastrojenih pojedinaca na dežurne organizatore Skupštine i članove radne zajednice ULUS-a, otimanje mikrofona, guranje i glasne zahteve da se Skupština obustavi. Situacija je razrešena uz posredovanje policije koja je vinovnicima nasilja naložila udaljavanje iz prostora Galerije“, piše u saopštenju ULUS-a.

ULUS je naglasio da je Skupština održana elektronski uz saglasnost nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je navelo da je način održavanja Skupštine „isključivo u delokrugu nadležnog organa samog udruženja“, te da na osnovu Statuta ULUS-a „nije utvrdilo da je propisana izričita nemogućnost održavanja elektronske sednice skupštine, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju normalno sprovođenje ostalih statutarnih odredbi“.

„Imajući u vidu da manji deo članova Udruženja ne poseduje tehničke mogućnosti za elektronsko uključivanje, u Galeriji ULUS je obezbeđena pristupna tačka kako bi se obezbedilo njihovo učešće“, ističe se.

Na Skupštini ULUS-a u kojoj su učestvovala 202 člana, od kojih 130 putem platforme Zum, usvojeni su finansijski izveštaji, verifikovan je prijem novih članova u Udruženje i izglasani su kandidati za dopunu organa i tela Udruženja.

Prema izveštaju glasačke komisije, za dopunu Upravnog odbora izglasani su Vladan Jeremić iz Slikarske i Milica Ružičić iz Vajarske sekcije, za Nadzorni odbor Veljko Zejak iz Vajarske sekcije, Neda Kovinić iz Sekcije proširenih medija, za Umetnicki savet izglasani su Miron Mutaović iz Slikarske sekcije i Vladimir Lalić iz Graficke sekcije.

Za Sud časti izglasan je Stevan Kojić iz Vajarske sekcije i Miloš Peškir iz Sekcije proširenih medija, za Statutarnu komisiju izglasana je Milica Lapčević iz Sekcije proširenih medija.

„Kako se mandat aktuelne Uprave završava krajem 2022. godine, u narednoj godini biće sazvana izborna Skupština na kojoj će članstvo Udruženja izabrati novu Upravu koja će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari