Putnike namernike, ali i sve one koji putuju Đerdapskom magistralom od Beograda ka Kladovu, na desetak kilometara od Donjeg Milanovca, gradića koji svoju budućnost inače vezuje za turizam, dočekuje deponija smeća koja postoji godinama. U stvari, od momenta kada je zbog izgradnje Hidroelektrane „Đerdap I“ Donji Milanovac preseljen na sadašnje mesto, a beše to početkom sedamdesetih godina prošlog veka, na ovoj je lokaciji i gradska deponija, tik uz Đerdapsku magistralu.

Putnike namernike, ali i sve one koji putuju Đerdapskom magistralom od Beograda ka Kladovu, na desetak kilometara od Donjeg Milanovca, gradića koji svoju budućnost inače vezuje za turizam, dočekuje deponija smeća koja postoji godinama. U stvari, od momenta kada je zbog izgradnje Hidroelektrane „Đerdap I“ Donji Milanovac preseljen na sadašnje mesto, a beše to početkom sedamdesetih godina prošlog veka, na ovoj je lokaciji i gradska deponija, tik uz Đerdapsku magistralu. Na svu sreću, u dogledno vreme ovaj će problem Donjeg Milanovca, ali i Nacionalnog parka „Đerdap“ biti trajno rešen.
Na ovaj zaključak navodi činjenica da je u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisan ugovor o sanaciji donjomilanovačke deponije smeća. Projekat koji su uradile stručne službe JP Nacionalni park „Đerdap“ predviđa da je za trajno rešenje ovog problema i planirane radove na sanaciji potrebno da se u narednih godinu dana investira 5,6 miliona dinara. Ovim se ugovorom Ministarstvo zaštite životne sredine obavezalo da obezbedi tri miliona dinara, a za preostala potrebna sredstva trebalo bi da se pobrine lokalna samouprava.
Projekat stručnih službi najvećeg nacionalnog parka u Srbiji predviđa i da se ubuduće smeće odvozi van granica parka, što je u skladu i sa Prostornim planom Nacionalnog parka „Đerdap „po kome na teritoriji parka, pa čak i u zaštitnoj zoni, nisu dozvoljena smetlišta i deponije. Prostor na kome je gotovo pune četiri decenije odlagano smeće biće očišćen, uređen i postati jedan od lepih vidikovaca na Đerdapu. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari