Umesto u karantin, radnicima naređeno da dođu na posao i ćute 1Foto: Printscreen youtube

Svi zaposleni firme Auto kabel iz Mionice najverovatnije će morati da idu u samoizolaciju jer su bili u kontaktu sa grupom kolega koja je posle dvomesečne obuke u Češkoj došla u fabriku umesto da ostanu kod kuće, saznaje Danas u Štabu za vanredne situacije u toj opštini gde očekuju da posle već propisanog karantina za doputovale, o statusu ostalih odluči sanitarna inspekcija.

Direktor Auto kabela Milan Manić potvrdio je Danasu da se 18 zaposlenih, 16 radnika i dva menadžera, pojavilo u utorak na poslu, ali da su nakon intervencije Instituta za javno zdravlje od juče u izolaciji.

– Oni su doputovali u nedelju posle podne, oko 16 sati i pre uvođenja vanrednog stanja. Na granici nisu dobili nikakvo rešenje o obaveznoj samoizolaciji. Prošli su više granica, na svakoj su kontrolisani, dugo su zbog toga putovali, ali nije bilo nikakvih problema osim što su bili umorni od puta. Ja ne mogu da tvrdim da li su zaraženi ili ne, dva meseca su proveli u Češkoj na obuci, ali ipak, bili su u oblasti gde nema obolelih. Ali, u utorak su nas pozvali iz Instituta za javno zdravlje i tražili spisak ljudi koji su bili u Češkoj, najavili su rešenje o obaveznoj samoizolaciji od 14 dana i oni su od juče u karantinu – kaže Manić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Goran Rangelov kaže da fabrika nije postupila odgovorno i da uvedene mere nisu shvatili ozbiljno.

– Mi smo u utorak imali sastanak sa privrednicima naše opštine i ljudima iz Auto kabela je rečeno da oni koji su doputovali moraju u samoizolaciju. Međutim, iako je Štab izdao naredbu o samoizolaciji oni su tvrdili da za to nemaju pravni osnov, da čekaju rešenje inspekcije, pa uputstva centrale fabrike u Nemačkoj. Juče ujutro obavestio sam o tome policijsku stanicu u Mionici čiji je načelnik takođe član Štaba, jer nam se javilo više uznemirenih građana. Mene je najviše iritiralo to što je ostalim radnicima naloženo da ne smeju da ignorišu ljude koji su doputovali niti da o tome govore van fabrike, kao ni da ukazuju na loše higijenske uslove u pogonima – kaže Rangelov.

Umesto u karantin, radnicima naređeno da dođu na posao i ćute 2

On objašnjava da je u nedelju oko 14 sati, kada su radnici iz Češke bili na granici, data preporuka da idu u samoizolaciju dve nedelje, a nekoliko sati kasnije uvedeno je vanredno stanje kojim je to postala obaveza, isto kao i direktna naredba Štaba.

Po prijavi Štaba reagovao je i načelnik Policijske stanice u Mionici Milan Popović.

– Kontaktirao sam sanitarnu inspekciju i Zavod za javno zdravlje u Valjevu juče ujutro i obavestili su me da će u toku dana biti dostavljena rešenja za 16 radnika, s tim što dva menadžera već rade od kuće tako da oni nisu bili problem. Ispao je mali vremenski nesklad, oni su doputovali a nekoliko sati kasnije je uvedeno vanredno stanje. Tačno je da su oni pregledani na svim granicama i da u području gde su bili nema zaraženih, niti su oni imali zdravstvenih problema, ali su ipak od juče svi u izolaciji. Da li će i ostali radnici otići u karantin, na osnovu mišljenja stručnog tima Štaba, odluku donosi sanitarna inspekcija. Ukoliko ima neke odgovornosti, oni će konsultovati tužilaštvo i ako se proceni, nas će kontaktirati kako bi preduzeli dalje mere – kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.