Umetnost je večna, život je kratak 1Foto: Rajko Karišić

Nedelju dana je desetak umetnika iz svih krajeva Srbije stvaralo u Zaječaru u okviru 27. Sabora likovnih umetnika Zaječara, do ove godine tradicionalnoj Likovnoj koloniji Gamzigrad. Selektor zaječarskog Sabora likovnih umetnika ove godine je umetnički fotograf Rajko Karišić prema čijim rečima je „ ovaj saziv umetnika izvanredan, s obzirom na to da prošle godine epidemiološka situacija nije dozvoljavala ovakvo saboravanje, a i sada su mnogi bili sprečeni da dođu“.

Po njegovoj oceni bio je to „ saziv deset odabarnih koji će se ove godine truditi da opravdaju poverenje domaćina i obezbede sebi poziv za neko od narednih druženja“.

Ono što su tokom umetničko saborovanja radili Dejan Trajković iz Vranja, Miroljub Sretenović iz Kragujevca, Milan Radaković iz Sombora, Adam Puslojić iz Kobišnice, Dragoljub Firulović Džo i NedimHadžiahmetović Mafa iz Negotina, Nina Švajber i Danica Krstić iz Zaječara i Rajko Karišić iz Beograda, mogla je da vidi publika na izložbi radova prirpeđenoj u foajeu zaječarskog pozorišta.

Ocenjujući ovogodišnji Sabor Karišić je kazao da su umetnici imali dobre uslove za rad, kao i inspiraciju što se može videti na osnovu dela koja su ostala kao legat gradu.

-Ideja je da radovi sa ovogodišnjeg saborovanja, kao i pojedine slike sa predhodnih, budu izlagani na postavkama u svim gradovima odakle dolaze učesnici Sabora. Umetnici su se potrudili da stvore dela koja će dostojno reprezentovati kako autore tako i domaćine, kojima ta dela ostaju.

U ovim teškim vremenima svakako treba ulagati u umetnost poštujući i podržavajući na taj način poznatu Heraklitovu izreku: Ars longa, vita brevis – Umetnost je večna, život je kratak – naglasio je selektor Sabora Rajko Karišić.

Sabor likovnih umetnika u Zaječaru organizovalo je Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ po pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari