UNICEF: Tekuće reforme brige o deci i proces deinstitucionalizacije moraju da se ubrzaju 1Foto: Pixabay/drfuenteshernandez

Kancelarija UNICEF u Beogradu je razmotrila nedavno objavljeni izveštaj organizacija civilnog društva o stanju dece sa smetnjama u razvoju u rezidencijalnom smeštaju u Srbiji i saopštila da se mnoge tačke koje su navedene već obuhvaćene tekućom reformom sistema brige o deci i procesom deinstitucionalizacije.

Srbija je, kako se navodi, postigla značajan napredak u smanjenju broja dece u ustanovama i na globalnom nivou i jedna je od zemalja sa najmanjim procentom dece u ustanovama – manje od 100 dece na 100.000 dece.

Deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, međutim, su i dalje previše zastupljena u institucijama, njihov boravak je dugoročan i često su smeštena zajedno sa odraslima.

Procenjuje se da je četvoro od petoro dece koja su smeštena u ustanove deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, što je 73,9 % sve dece u rezidencijalnom smeštaju, navodi UNICEF u saopštenju.

U svakom društvu, deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom su izazovni prioritet u reformi usluga, jer alternative institucionalnoj nezi zahtevaju usaglašenu viziju i udruženo intenzivno angažovanje različitih sektora, a Srbija nije izuzetak.

Srbija, kao demokratska zemlja, sada treba da iskoristi svoje demokratske institucije u odgovoru na ovo pitanje, navodi Kancelarija UNICEF.

Tekuće reforme brige o deci i proces deinstitucionalizacije moraju da se ubrzaju kako bi osobe se osiguralo da nijedno dete ne bude izostavljeno.

Sada su potrebne odlučne akcije, angažovani resursi, usvajanje i pažljivo praćenje sprovođenja Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026.

Konvencija o pravima deteta predviđa da svako dete treba da odrasta u porodičnom okruženju, u atmosferi sreće, ljubavi i razumevanja i pored toga, Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom štiti pravo svih osoba sa invaliditetom da žive u zajednici.

Usluge i mere podrške porodicama nisu dovoljno razvijene, tako da su najugroženije porodice, posebno one sa decom sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, i dalje u riziku od odvajanja i smeštaja u ustanove.

Održivi efekti procesa deinstitucionalizacije postići će se samo ako budu praćeni paralelnim ulaganjima u preventivne usluge.

UNICEF je posvećen da nastavi i jača podršku naporima Vlade Srbije u ovoj oblasti i poziva sve vladine i razvojne partnere da prioritetno ubrzaju rad na ostvarivanju prava dece sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom i osiguravanju preko potrebnih finansijskih resursa, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari