Unija sindikata prosvetnih radnika traži veće plate 1Foto: V. Andrić

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražili su na današnjoj konferenciji za medije ispred Vlade Srbije povećanje plata zaposlenima u obrazovanju, poručivši da od tog zahteva neće odustati.

Predsednica Unije Jasna Janković je rekla da su zarade zaposlenih u obrazovanju ispod republičkog proseka i da bi u tri godine trebalo da budu povećane po 20 odsto da bi prosveta stigla ostale javne službe.

Ona je podsetila da je jedan od zahteva Unije bio i da se rebalansom budžeta za ovu godinu plate povećaju za 20 odsto, ali da će taj novac otići Srbija gasu i Elektroprivredi Srbije, dok se prosvetnih radnika niko nije setio.

Janković je kazala da je zahtev sindikata na čijem je čelu i da se nastavnicima smanje administrativne obaveze.

– Nekada smo se čudili kako lekar nema vremena da pogleda u vas nego stalno gleda u kompjuter i nešto kuca. Mi smo sada bukvalno postali ćate koji gledamo u kompjutere ili u papirne dnevnike, tako gde još nema kompjutera, i ne bavimo se onim čime bi trebalo, a to su naši đaci i gledanje njima u oči – rekla je Janković poručivši da su za nametanje administrativnih obaveza krivi oni koji vladaju srpskom prosvetom i koji nikad nisu radili u prosveti i ne znaju šta znači držati čas.

Unija traži i kvalitetan socijalni dijalog koji izostaje, jer ih, kako je kazala Janković, premijerka godinama nije primila na razgovor, a kada se sastanu sa ministrom prosvete, on se složi da treba povećati plate u prosveti i uvesti platne razrede.

– Pošto ministar Branko Ružić i mi mislimo isto očekujem da će se on u Vladi založiti za resor koji mu je ostao. Nismo mi valjda najgori, i za nas se treba založiti u Vladi, jer znamo da on sam ne može da odluči – kazala je Janković, čije je obraćanje bilo propraćeno dobacivanjem članova Unije: „Neka pita Sinišu (Malog, ministra finansija, prim.aut)“.

Unija, kako se čulo na konferenciji, ne odustaje i od zahteva da se smanji broj učenika u odeljenju na maksimalno 24.

Janković je poručila da ne odustaju ni od jednog zahteva i da su otvoreni za pregovore, ali je ocenila da su male šanse da oni budu ispunjeni.

Na pitanje novinara o daljim akcijama, rekla je da će se ponovo okupljati ispred Vlade, zviždati, iznositi svoje zahteve i možda i šetati.

Današnja konferencija je organizovana povodom Dana prosvetnih radnika Srbije, a nakon obraćanja Janković izveden je performans kojim su hteli da pokažu da su neke znamenite ličnosti iz naše prošlosti deo svoje karijere proveli radeći u školi.

– Hoćemo da se zna da nije uvek bilo ovako. Nisu deca bežala jer nisu želela da rade u školi, naprotiv, nekada su mladi hrlili u škole. Hoćemo da pokažemo da je nekad bilo dobro i da može da bude bolje, samo treba imati sluha – kazala je predsednica Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari