Univerzitet u Beogradu raspisao konkurs za upis nove generacije brucoša 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je danas odluku o raspisivanju konkursa za upis u prvu godinu studija na sve nivoe studija za školsku 2023/2024. godinu.

Prema rečima rektora Vladana Đokića, konkurs je raspisan za 375 studijskih programa, za ukupno 26.758 studenata.

Na osnovnim akademskim studijama svršeni srednjoškolci će moći da konkrišu za upis nekog od 89 programa, na integrisanim studijama u ponudi je 11 studijskih programa, na master studijama 155, a na doktorskim 83.

Upisne kvote po fakultetima će biti poznate nakon što Vlada Srbije donese odluku o broju budžetskih studenata, a ako se one budu razlikovale od predloga fakulteta, doći će do raspodele predloženog broja budžetskih i samofinansirajućih mesta, rečeno je na Senatu.

Prvi (junski) upisni rok na fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu počinje 21. juna, prijavljvanjem kandidata, koje će trajati do 24. juna.

Polaganje prijemnog ispita će biti od 26. do 30. juna, prema rasporedu koji budu objavile visokoškolske ustanove, a preliminarni rezultati moraju da budu objavljeni najkasnije do 3. jula.

Konačne rang-liste, koje su osnov za upis brucoša, treba da budu istaknute najkasnije do 10. jula, a do 14. jula će trajati upis primljenih kandidata.

Oni koji u prvom roku ne uspeju da dođu do indeksa imaće novu šansu u septrembru, kada će biti raspisan drugi i treći upisni rok na fakultetima na kojima bude ostalo slobodnih mesta.

Konkurs za upis u školsku 2023/24. godinu biće objavljen na sajtu Beogradskog univerziteta.

Rektor UB informisao je članove Senata da je Ministarstvo prosvete dalo rok do 10. maja da svi zainteresovani dostave svoje predloge i sugestije u vezi sa izradom nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji se priprema na inicijativu Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari