Univerzitet u Nišu ni posle godinu dana nije vratio u državni budžet 62 miliona dinara zbog utvrđenog kršenja zakona 1Foto: V. Torović

Univerzitet u Nišu nije vratio u državni budžet oko 62 miliona dinara, što mu je pre više od godinu dana naložila budžetska inspekcija Ministarstva finansija, a zbog toga nije pokrenut bilo kakav postupak, potvrđeno je Danasu.

Rešenje budžetske inspekcije je bilo konačno, a protiv rešenja je bilo moguće pokrenuti upravni spor, koji, međutim,“ne zadržava izvršenje“.

Budžetska inspekcija Ministarstva donela je rešenje 25. oktobra 2022, navodeći da je Univerzitet Niš dužan da uplati u budžet 62.042.288, 46 dinara u roku od 60 dana od njegovog prijema, na šta je rektor Dragan Antić 13. januara 2023. odgovorio da ustanova „nije u mogućnosti“ da izvrši nalog jer „nema ta sredstva“, a i smatra da „rešenje nije u skladu sa propisima“.

„Univerzitet u Nišu nema sredstava koja po Rešenju treba da uplati u Budžet“, navodi se u odgovoru ustanove na rešenje i zapisnik budžetske inspekcije, dostavljenom Ministarstvu finansija, u koji je Danas imao uvid.

U njemu se pored toga ističe da „budžetska inspekcija nije pravilno i potpuno utvrdila činjenično stanje, niti je primenila sve propise koje je bila dužna da primeni u postupku nadzora visokoškoleske ustanove- Univerziteta Niš“.

„Zbog toga smatramo da nalozi koje je inspekcija dala kroz Zapisnik o inspekcijskom nadzoru, kao i označeno Rešenje nisu u skladu sa propisima koji uređuju poslovanje visokoškolskih ustanova“, navodi se u ovom obaveštenju, koje je potpisao Antić.

Niški univerzitet je pre dve sedmice odbio da odgovori na pitanja Danasa o epilogu slučaja, a sada je dostavio podatke koje smo zatražili po zahtevu upućenom po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama pod javnog značaja.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih je Univerzitet 13. januara prošle godine obavestio Ministarstvo finansija da neće izvršiti nalog inspekcije zbog, kako su naveli, pravnih i činjeničnih propusta, Univerzitet je naveo „neusaglašenost propisa po kojima budžetska inspekcija postupa i propisa koji uređuju poslovanje visokoškolskih ustanova“.

Univerzitet je posebno naglasio da neusaglašenost postoji između Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o visokom obrazovanju i Uredbe o normativima i standardima uslova rada unoverziteta i fakulteta za delatnosti koje se finansiraju iz budžeta.

„Zbog ove neusaglašenosti i potrebe da se sistem finansiranja visokoškolskih ustanova uredi, Vlada Republike Srbije formirala je radnu grupu za izradu Zakona o finansiranju visokog obrazovanja“, dodali su oni.

U odgovoru Univerziteta, koji je potpisao rektor, navedeno je da je ta ustanova pokrenula upravni spor povodom rešenja budžetske inspekcije, a da presuda Upravnog suda još nije doneta.

Univerzitet u Nišu ni posle godinu dana nije vratio u državni budžet 62 miliona dinara zbog utvrđenog kršenja zakona 2
Rektor Dragan Antić: Foto Univerzitet u Nišu

U rešenju budžetske inspekcije, u koje je naš medij imao uvid, navodi se da je ona utvrdila više prekršaja zakona prilikom redovne inspekcijske kontrole materijalno- finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava u periodu od 1. januara 2017. do 8. februara 2022. godine, kao i kontrole realizacije ugovora zaključenih na osnovu Zakona o javnim nabavkama i primene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama za period od 1. jula 2021. do 8. februara 2022. godine.

U njemu se navodi da je o utvrđenom činjeničnom stanju u postupku kontrole sačinjen zapisnik, na koji je Univerzitet u zakonom propisanom roku dostavio primedbe, ali da one nisu prihvaćene jer „nisu od uticaja na činjenično stanje“, da u njima „nisu iznete nove činjenice i dokazi“, niti one koje su bile nedostupne inspektorima a mogle su uticati na njihovu odluku.

Prema nalazu inspekcije, Univerzitet je od 2017. do 2022. nezakonito isplatio ukupno 48.502.366,03 dinara u bruto iznosu po osnovu nezakonitih odluka kojom je uvećavao cenu rada koja je bila propisana aktom Vlade.

Na taj način ova visokoškolska ustanova postupila je suprotno odredbama člana 3. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, kao i članovima 56. i 71. Zakona o budžetskom sistemu.

U 2017. ona je po tom osnovu nezakonito isplatila u bruto iznosima 6.841.250,20 dinara, u 2018. – 9.419.981,13, u 2019. – 10.356.078,67, u 2020. – 9.728.281,86, u 2021. – 11.110.280,46, a u januaru 2022. – 1.046.493,71 dinara.

Takođe, utvrdila je inspekcija, Univerzitet je u periodu od januara 2017. do januara 2022. godine nezakonito isplatio ukupno 32.886.131,33 dinara u bruto iznosu, na osnovu uvećanja osnovnih koeficijenata za obračun i isplatu plata, iako se uvećanje može obaviljati samo u skladu sa procentima koji su propisani članom 3. Uredbe o koeficijentima.

U rešenju se navodi i da je ta ustanova od 1. novembra 2019. do 1. februara 2022. postupila suprotno članu 71. Zakona o budžetskom sistemu i članu 199. Zakona o radu jer je sa Dragoslavom Đokićem zaključila nezakonit ugovor o delu, u neto iznosu od 2.904.999, 94 dinara, čiji je predmet bio „stručno savetovanje u vezi sa pravnim aspektima ostvarivanja integrativnih funkcija Univerziteta“, a pritom „u postupku kontrole nisu pruženi dokazi na osnovu kojih bi se moglo utvrditi koji saveti i na koji način su pružani“.

Univerzitet u Nišu ni posle godinu dana nije vratio u državni budžet 62 miliona dinara zbog utvrđenog kršenja zakona 3
Ministarstvo finansija: Foto A. Roknić /Danas

Prema oceni inspekcije, Univerzitet je takođe prekršio član 71. Zakona o budžetskom sistemu jer je u 2020. godini nezakonito isplatio 1.428.101,34 dinara u bruto iznosu, pošto je u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme imao više od deset odsto zaposlenih na određeno, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i po drugim osnovama, a da za to nije pribavio saglasnost Vlade.

Inspekcija je utvrdila da je ta ustanova prekršila isti član istog zakona i zbog toga što je od januara do aprila 2021. godine imala više od sedam zaposlenih na određeno vreme, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i preko omladinske zadruge i po drugim osnovama, kojima je isplatio ukupno 449.756,70 dinara, takođe bez saglasnosti Vlade.

Prema njenim nalazima, od 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine rektoru, prorektorima i predsedniku Saveta Univerziteta isplaćeno je 760.241,08 dinara na ime naknada za rad u sednicama Saveta, iako je to deo njihove redovne nadležnosti, čime je prekršen član 71. Zakona o budžetskom sistemu.

Na ovakve ocene Univerzitet je uputio niz primedbi i dopuna primedbi, koje su odbijene, o čemu je Univerzitet bio obavešten 1. jula 2022. godine, nakon čega je u roku od 60 dana trebalo da izvrši izvrši prvobitno izrečenu meru.

Kako to nije učinio, budžetska inspekcija je 7. oktobra 2022. godine sačinila službenu belešku o kontroli izvršenja izrečene mere, u kojoj je to konstatovano.

Ministarstvo finansija ćuti o epilogu slučaja

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja Danasa o epilogu ovog slučaja.

I njemu su pitanja prosleđena i po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali odgovori nisu stigli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari