UNS dostavio Ministarstvu informisanja primedbe na nacrt zakona o javnom informisanju i medijima 1foto FoNet/Velimir Ilić

Udruženje novinara Srbije (UNS) dostavilo je Ministarstvu informisanja i telekomunikacija komentare na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima u kojima je navelo primedbe i predloge za izmene ovog Zakona.

UNS je tražio da prilikom odlučivanja komisija o raspodeli novca na medijskim konkursima jedan od kriterijuma budu odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu i da se pritom uzmu u obzir prekršaji svih štampanih i onlajn medija. Podsetimo, u Nacrtu zakona navodi se da će u obzir biti uzeti samo prekršaji Kodeksa onih medija kojih su prihvatili nadležnost Saveta za štampu.

Ovako formulisan Nacrt zakona, ističe UNS, u nepovoljniji položaj stavlja medije koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu i obesmišljava poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, jer bi mediji koji se ne pridržavaju Kodeksa imali prednost prilikom odlučivanja o dodeli novca.

S obzirom na to da je poštovanje profesionalnih i etičkih standarda predviđeno kao kriterijum pri oceni projekata, u postojećem Nacrtu, kako je istakao UNS, nije naznačeno na koji način će mediji koji nisu priznali nadležnost Saveta za štampu dokazivati ovaj kriterijum.

UNS je istakao i da bi uzimanje u obzir odluka drugih samogergulatornih tela, a posebno onih koja su osnovana za vreme izrade ovog Zakona obesmislilo ovaj kriterijum. Tada bi, objašnjava UNS, svaka asocijacija ili pojedini mediji mogli da osnivaju svoja samoregulatorna tela po potrebi i ad hoc za izdavanje potvrde o poštovanju Kodeksa.

UNS je predložio i da se uvede kaznena odredba i da se u članu 150 predvidi da će novčanom kaznom od 50.000 dinara do 150.000 dinara biti kažnjeno za prekršaj odgovorno lice u organu javne vlasti ukoliko ne zatraži podatke od Saveta za štampu o prekršajima Kodeksa.

UNS je uputio predlog da u Članu 25 bude Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima bude navedeno da u radu komisija koje odlučuju o raspodeli novca za medijke projekte mogu učestvovati i teoretičari, analitičari i praktičari iz oblasti medija radno angažovani na akreditovanim univerzitetima u Republici Srbiji i osobe koje su zaposlene na javnim medijskim servisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari