UNS: Rešeno 34 predmeta od 47 revizije 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je za dve godine, u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2017. godine, formirao 47 predmeta o ispitivanju presuda u oblasti javnog informisanja, od čega su 34 rešena, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Vrhovnom kasacionom sudu.

U istom periodu pred Višim sudom u Beogradu presudom rešeno 966 predmeta po tužbama protiv novinara i medija, takozvane „štamparke“, a pravo na reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom iskoristi manje od pet odsto parničnih stranaka.

„Revizija je odbijena u devet predmeta, odbačena u 20 predmeta, preinačujuća odluka doneta je u dva predmeta, u jednom predmetu odbačen je zahtev za zaštitu zakonitosti, dok su dva rešena na drugi način“, navodi se u odgovoru Vrhovnog kasacionog suda.

„Pred sudom je iz ovog perioda ostalo nerešeno 13 predmeta, od kojih su dva iz 2016. godine“, dodaje se u odgovoru.

Približno ista statistika je i u sporovima koji se vode zbog povrede Zakona o autorskim i srodnim pravima, navodi UNS.

U odgovoru koji je UNS dobio od Vrhovnog kasacionog suda navodi se da je u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2017. godine primljeno 25 predmeta iz oblasti povrede autorskih prava, od kojih je 16 rešeno.

U istom periodu pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno su rešeno 602 predmeta iz ove oblasti.

Revizija je u predmetima iz oblasti povrede autorskih prava odbijena u tri predmeta, preinačujuća odluka doneta je u jednom predmetu, u osam predmeta revizija je odbačena, dok su četiri predmeta rešena na drugi način.

Iz ovog perioda ostalo je nerešeno devet predmeta, od kojih su dva iz 2016. godine, navodi se u odgovoru.

Revizija predstavlja ograničeno pravo parničnih stranaka na vanredni pravni lek i može se izjaviti samo protiv pravosnažnih presuda donetih u drugom stepenu, a o zahtevima za reviziju odlučuje Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, podseća UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari